Направо към съдържанието

Стефан Недич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стефан Келеша)
Стефан Недич
Стефан Недић
сърбомански войвода

Роден
1875 г.
Починал
23 юли 1923 г. (48 г.)
Стефан Недич в Общомедия

Стефан Недич, наречен Келеша (на сръбски: Стефан Недић Ћела или Stefan Nedić Ćela), e войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, по-късно станал сърбоманин и оглавил чета на сръбската въоръжена пропаганда в Западна Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Четата на Стефан Недич (прав в средата)

Недич е роден в демирхисарското село Стругово. Включва се в борбата на ВМОРО срещу османското владичество и участва в Илинденско-Преображенското въстание с четата на Георги Сугарев.

След въстанието Стефан Келеша се присъединява към сръбските четници и започва да действа заедно с Глигор Соколов. В 1905 година с четата на Йован Бабунски минава Вардара във Велешко и действа срещу българските чети в Западна Македония. Сражава се при Орешка ливада и Куртов камен.

Участва в Балканските войни на сръбска страна. След като родния му край е завладян от Сърбия, Келеша става кмет на Стругово.

Убит е в 1923 година от член на ВМРО в засада между Стругово и Лесково,[1] а в отговор сръбските власти арестуват селяни от Лесково и Стругово, а свещеникът Дончо Илиев от Боище е убит в полицейския участък.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Народна енциклопедија српско-хрватско-словеначка, књига 4. Београд, 1929. с. 655.
  2. Спомени на Георги Попхристов