Направо към съдържанието

Матея Шуменкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Матея Шуменкович
Матеја Шуменковић
сръбски духовник

Роден
1864 г.
Починал
17 ноември 1939 г. (75 г.)

Религияправославие

Матея Т. Шуменкович (на сръбски: Матеја Шуменковић или Mateja Šumenković) е македонски сърбоманин от XIX век, свещеник, активен деец на ранната Сръбска пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Матея Шуменкович е роден в 1864 година в село Боровец, Стружка нахия на Охридска каза на Османската империя. Племенник е на видния сръбски общественик Коста Шуменкович. Матея оглавява сръбската пропаганда в родния си край. Срещу него са извършени четири неуспешни атентата от страна на българи, дейци на ВМОРО.[1] Основател е на първата сръбска чета след създаването на сръбския комитет в 1903 година. Четата действа в няколкото дримколски сърбомански села - Лабунища, Боровец, Ябланица и Подгорци.[2] След централизирането на сръбската четническа организация, Шуменкович влиза в състава на дримколския комитет. След Младотурската революция в 1908 година е избран за депутат в скупщината на сърбите османлии.

В 1912 година в Балканската война отново създава четнически отряд в Дримкол, който заедно със сръбските войски влиза в Струга. След присъединяването на Вардарска Македония към Сърбия става свещеник. Умира в 1939 година.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Јокановић, Б. Крстом, пером и мачем, Цетиње, 1999, 144-146.
  2. Крстић, А. Наша четничка акција у Дримколу, Јужни преглед, Скопље, 1930.