Направо към съдържанието

Ириней Лионски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ириней Лионски
Εἰρηναῖος Λουγδούνου
Роден
около 130 г.
Починал
около 202 г. (72 г.)
Канонизация
Празник28 юни (Общ римски календар)
Ириней Лионски в Общомедия

Ириней Лионски е един от църковните отци, почитан като светец. Той е епископ на галския град Лугдунум, сега - Лион, Франция, и е известен като първият систематичен теолог.

Възгледи[редактиране | редактиране на кода]

Автор е на известното съчинение „Срещу ересите“, насочено срещу гностиците, чиито учения изучава задълбочено. В своите съчинения аргументирано изтъква, че както Старият завет, така и Новият завет категорично им противоречат. Той самият вероятно е бил ученик на Поликарп Смирненски, последовател на Йоан Богослов. Според Ириней авторитетът на християнската вяра се основава на изказванията на Иисус Христос, съдържащи се в Библията, обяснени в писанията на апостолите и предавани чрез Църквата, в чиято йерархия за върховна смята Римската епископия.

Ириней вижда в единството на християнското вероизповедание най-мощното оръжие против ересите. Според него Църквата притежава само една душа, както светът има само едно слънце. Вижданията си многократно нарича „правило на истината“, влагайки в това убеждението, че всемогъщият Бог-Отец е възвестявал през вековете своите намерения, чрез пророците, включително идването и съдбата на Месията и предстоящото му Второ пришествие, във времената на Апокалипсиса.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • М. Голубич, История на християнската църква: от I до XX век. Изд. Нов Живот, София 1999 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]