Направо към съдържанието

Ефрем Сирин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ефрем Сирин
Роденок. 306
Починал9 юни 373
Едеса, Осроене,
Римска империя
Почитан вПравославната,
Католическата,
Англиканската църква
Празник28 януари (православие)
10 юни (католицизъм)
ПокровителствоДуховни директори и духовни водачи
Ефрем Сирин в Общомедия

Ефрем Сирин известен и като Ефрем Сириец (ок. 306-373 г.) е сирийски дякон, химнописец и богослов, християнски светец, един от църковните отци-учители на Църквата.

Сред творбите му са над 400 химни, разделени на групи – срещу ересите, за вярата, за рая, за девството и др.

Почитан от Римокатолическата, Православната, Англиканската, Шотландската Епископална църкви, Църквата на Уелс, и много други.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в християнско семейство, в град Нисибис (Nisibis, днес Nusaybin - Нусайбин, Турция; край границата между Турция и Сирия).

Получава кръщение като младеж, по-къcно става монах и бива ръкоположен за дякон. Започва да пише коментари върху Библията и да композира химни, насочени към изясняване на различията, между Никейското богословие и множество влиятелни по негово време ереси – арианство, манихейство, маркионизъм (отхвърлящ Стария Завет), вардесанитска ерес и много други гностически секти, претендиращи за положението на истинска църква. Основава училището на Нисибис, което векове по-късно става основен център за обучение на Източната църква.

През 359 г. персите завземат град Нисибис и изселват цялото християнско население на града. Ефрем първо отива в Диарбекир, а след това – в град Едеса в Месопотамия (Edessa, днес Şanlıurfa). Там Ефрем се посвещава на служение на новото си паство, и продължава да се занимава с преподаване в училището на Едеса.

Умира през 373 г., след като се заразява с чума, докато служи и се грижи за заразените с чума.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]