Направо към съдържанието

Fire (песен на The Jimi Hendrix Experience)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Fire
песен на The Jimi Hendrix Experience от албума Are You Experienced?
Записанa1967 г.
Издаденa1967 г.
СтилРок
Времетраене2:37
Музикален издателTrack Records, MCA
КомпозиторДжими Хендрикс
Автор на текстаДжими Хендрикс
ПродуцентЧаз Чандлър
Езиканглийски

Fire е песен записана от The Jimi Hendrix Experience през 1967 година. Едно от най-популярните им парчета, Fire е свирена редовно от Experience за откриване на концертите им. Издадена е в албума Are You Experienced? и като сингъл през 1969 година.

Въпреки сексуалната тематика на текста, причината за написване на песента е съвсем друга – по време на едно от участията си на Коледа през 1966 година, групата отсяда в дома на майката на басиста Ноел Рединг – Маргарет. Най-забележителната част от текста е вдъхновена от една молба на Хендрикс към Маргарет да седне близо до камината ѝ (Let me stand next to your fire). Друг епизод е немската овчарка на име Роувър в дома, която вдъхновява за Move over Rover, and let Jimi take over.

Дотогава Хендрикс е известен с атрактивния стил на свирене със зъби и на гръб. Fire е песента, която той свири преди да запали китара си за пръв път, акт който става негова запазена марка.

Американската фънк рок група Ред Хот Чили Пепръс прави най-известния кавър на песента през 1988 година. Тя е последната издадена от групата, в която свирят китариста Хилел Словак и барабаниста Джак Айрънс. Хилел Словак умира от свръхдоза хероин на 25 юни 1988 година, на 26 години като своя идол Джими Хендрикс (който умира на 27). Кавърът е издаден през август 1989 година в албума Mother's Milk. На фестивала Удсток през 1999 година Джани Хендрикс моли групата да свирят песента в чест на 30-годишнината от оригиналния фестивал. Избухналият пожар съпровожда песента, карайки вокалиста на групата Антъни Кийдис да заяви: „Господи, навън е като в „Апокалипсис сега“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]