Направо към съдържанието

Break On Through (To the Other Side)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Break On Through (To the Other Side)
Сингъл на The Doors
от албума The Doors
Издаденянуари 1967
Формат7-инчова плоча
Записанавгуст 1966
Стилпсихеделик рок
Времетраене2:26
Музикален издателElektra Records
АвторThe Doors
ПродуцентПол Ротшилд
Хронология на синглите на The Doors
Break on Through (To the Other Side)
(1967)
Light My Fire
(1967)
Най-висока позиция
№101 в САЩ (1967)
№64 във Великобритания (1991)

Break On Through (To the Other Side) е първият сингъл на The Doors от албума The Doors. Тя се изкачва само до номер 101 в класациите и не е толкова успешна в сравнение с последвалите албуми и песни, но въпреки това по-късно става една от любимите песни на групата, която изпълняват на концерти. Двадесет и четири години след дебюта си в САЩ, песента става малък хит във Великобритания, достигайки 64-то място в класацията за сингли. На Б-страната е End of the Night.

Фразата she gets high е заличена във всички издания до 1990 година, след което се пее оригиналния текст.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Песента е в темпо 4/4 и доста бърза. Мелодията наподобява тази на Stranger Blues на блус китариста Елмор Джеймс. Парчето започва с джаз барабани, наподобяващи началото на Soy Califa на Декстър Гордън (на барабаните е Били Хигинс). Джон Дензмор харесал новата тогава мода на Боса нова идваща от Бразилия и решил да я включи в песента.

Тогва се включва непоследователно соло на орган, изобилстващо от бравурни пасажи. То напомня на What'd I Say на Рей Чарлс, в което са направени няколко размествания. Бас линията е типична за стила Боса нова и почти не се променя по време на песента.

Китарния риф на Роби Кригър е вдъхновен от песента на Боби Бътърфийлд Shake your Moneymaker. Кригър променя някои от нотите, както и темпото.

Кавъри[редактиране | редактиране на кода]

Stone Temple Pilots правят кавър на песента в трибют албума си "Stoned Immaculate: The Music of The Doors". Мексиканската хардрок група La Cuca включва песента като скрито парче в албума си La Racha. Сръбската рок група Night Shift прави кавър на песента в албума си от 2002 г. Undercovers

Когато The Doors участват в епизод на VH1 за историята на музикални групи различни гост-музиканти заместват Джим Морисън, като на Скот Уейланд се пада да изпее Break On Through.

Използване в медиите[редактиране | редактиране на кода]

  • Във филма на Оливър СтоунДъ Доорс“ песента е изпълнена два пъти – първо в ранните дни на групата в London fog, а по-ксъно по време на концерта в Маями, веднага след като Джим се „показва“ на публиката. Второто изпълнение е съчетано с Dead Cats, Dead Rats.
  • Песента може да се чуе във филма Форест Гъмп, докато Форест играе тенис на маса по време на Виетнамската война.
  • Включена е като фон на играта Tony Hawk's Underground 2.
  • Фон на трейлъра на филма от 2008 г. „21“.
  • Ремикс на песента е използван в играта Burnout Revenge. Изпълнението е на Bt и е дълго 7:08.
  • Включено във филма Jarhead (2005).
  • Включено в четвъртия сезон на „Семейство Симпсън“, когато Кръсти пее по време на връщане във времето до 1972 г.