Направо към съдържанието

Ян Непомуцен Гловацки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ян Непомуцен Гловацкий)
Ян Непомуцен Гловацки
Jan Nepomucen Głowacki
полски художник
Роден
1802 г.
Починал
28 юли 1847 г. (45 г.)
Кариера в изкуството
СтилРомантизъм
Жанрпейзажна живопис, портрет
УчителиАнтони Бродовски, Юзеф Пешка, Франц Щайнфелд
Направлениеживопис
Ян Непомуцен Гловацки в Общомедия

Ян Непомуцен Гловацки (на полски: Jan Nepomucen Głowacki) е полски реалист от ерата на Романтизма, смятан за един от най-значимите пейзажисти от началото на 19 век след подялбата на Полша.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гловацки е роден и прекарва по-голямата част от живота си в Краков. Взима първите си уроци при художника Антони Гижински, а в периода 1819-25 посещава ателиетата на Антони Бродовски и Юзеф Пешка в Академията за изящни изкуства в Краков. Продължава обучението си в Прага, а след това във Виена под ръководството на Франц Щайнфелд до 1828.

След завръщането си от Виена, Гловацки става учител в родния си град, а също и уважаван художник.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ян Непомуцен Гловацки, Портрет на художник (1842)

Рисува предимно природни и градски пейзажи, както и портрети и религиозни и митологични сцени. Силно повлиян е от виенската реалистична школа, което се забелязва изключително в проектите за портретите му. Полските критици и историци го смятат за баща на полската пейзажна живопис.

Гловацки е първият полски художник, който посвещава цяла поредица от произведения на Татрите. Той е и първият, който прави скици и проекти за маслените си платна по време на пътувания сред природата. Картини като Изглед от Татрите при Поронин (Widok Tatr z Poronina – 1836 г.) и Морско око (Morskie Oko – 1837 г.) са смятани за начало на реалистичната полска планинска живопис. Романтичните му градски пейзажи на Краков и околните градове стават много популярни приживе, благодарение на албум с 24 отпечатъка, публикуван през 1836.

Една част от произведенията му се намират в Полския национален музей, а друга е открадната по време на Втората световна война от нацистите и никога не е намерена.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jan Nepomucen Głowacki в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​