Направо към съдържанието

Чудомир Начев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чудомир Начев
български лекар
Роден
Починал
23 август 2005 г. (69 г.)
Медицина
Областкардиология, вътрешни болести
Работил вУМБАЛ „Света Анна“

Чудомир Кирилов Начев е български лекар. Професор (от 1990) и академик (от 2003). Водещ специалист в областта на вътрешните болести и кардиологията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 февруари 1936 г. в София. Завършва ВМИ – София и специализира във Великобритания, Виена, Дюселдорф и Париж. Член е на Кралския колеж на лекарите във Великобритания, както и на редица други престижни международни организации. Бивш директор е на Културния център „Витгещайн“ във Виена.

Ръководи Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести при Медицински университет – София, след напускането на която завежда клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Света Анна“. Създава 14 лекарствени препарата. Разработва основно проблеми на хипертензиологията, патобиохимията и в частност функцията на металотионеиновите белтъци, епидемиологията на сърдечносъдовите болести, неврокардиологията и др. Изключително добър лектор.

Основава Българската лига по хипертония през 1992 г. и е неин председател до 2005 г. [1]

Основава Българската национална академия по медицина. В качеството си на неин президент в 1992 – 2003 години създава и ръководи над 100 съботни симпозиуми, обхващащи различни области на медицината. Симпозиумите се провеждат съвместно с БАН и с Българската лига по хипертония. По този начин е една от движещите сили на продължаващото медицинско образование в България.

Академик Начев почива през 2005 г. На следната 2006 е награден посмъртно с орден „Стара планина“.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

На Чудомир Начев е наречена улица в квартал „Кръстова вада“ в София (Карта).

Източници[редактиране | редактиране на кода]