Направо към съдържанието

Чешка Силезия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чешка Силезия
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Чешка Силезия на картата на Чехия
Чешка Силезия на картата на Чехия
Столица
Площ
4459 km²
Чешка Силезия в Общомедия

Чешка Силезия (на чешки: České Slezsko, на силезийски език: Ślůnsk Česki, на полски: Śląsk Czeski), е район в североизточната част на Чешката република; чешката област на Силезия. В миналото, тя е известна под имената Моравска или Судетска Силезия (1938 – 1945). До 1918 г. голяма част от района влиза в състава на Австро-Унгария (т.н. Австрийска Силезия). Административно днес е включена в Моравско-силезкия край (област) на Чешката република.

География[редактиране | редактиране на кода]

Територията на Чешка Силезия се простира на изток и запад от град Острава и включва в себе си голяма част от съвременния Моравско-силезки край, а в най-крайната си западна част, и неголям район от Оломоуцкия край с околностите на град Йесеник. Следващите по значимост градове след Острава са Опава, Карвина и Тршинец.

Областта се намира в Судетските планини, преминаващи на изток в Карпатите. Главните реки са: Одер (Одра), Опава и Олше, протичаща отчасти по границата с Полша.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съвременната Чешка Силезия представлява тази част на Силезия, която е завзета от Австрия в края на Първата силезийска война (по време на Войната за австрийското наследство) през 1742 г. Към 1900 г. херцогство Горна и Долна Силезия със столица Тропау заема площ от 5140 км² с население от 670 хил. жители. Към съвременната Чешка Силезия също така принадлежи Хлучин, който към 1920 г. е включен в състава на Германия.

През 1918 г. бившето херцогство влиза в състава на Судетската провинция на Австро-Унгария, а по силата на Сен-Жерменския мирен договор, през 1919 г. е предадено на Чехословакия, с изключение на частта от Тешинска Силезия, намираща се на изток от река Олше, която е предадена на Полша.

Съгласно Мюнхенското споразумение от 1938 г., голяма част от Чешка Силезия влиза в състава на райхсгау Судетска област и е заселена с германци. След Втората световна война тези земи са върнати на Чехословакия, а немскоезичното население е изселено. Границата с Полша е установена отчасти по река Олше (официално по договора от 1958 г.).

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението основно говори чешки език с изменение на гласните. Част от коренното славянско население говори ляшки език, класифициран от Ethnologue като диалект на чешкия,[1] макар че има големи прилики с полския. В Тешинска Силезия се е развил местния тешински диалект, говорен предимно от членове на полското малцинство.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Czech // Ethnologue, 19 февруари 1999. Посетен на 17 ноември 2016.