Направо към съдържанието

Хашиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Американски медицински хашиш

Хашиш или хаш се нарича продуктът, получаван от преработката на жлезистите трихоми на канабисовото растение. Съдържа същите активни съставки като марихуанататетрахидроканабинол, както и други канбиноиди, но с много голяма концентрация от сушеното растение.

Хашишът може да има най-различни форми и цветове, като това зависи от начина, по който са събрани смолистите жлези от растението и как точно е преработен продуктът. Самата направа на продукта се състои от два етапа – събиране на смолата и пресоване на смолата на блокчета или резенчета. Чрез специален допълнителен процес може да бъде извлечено и хашишово масло, което е с още по-силни съставки. Цветът на хашиша варира от светлокафяв до черен.

Косумира се чрез пушене с лула, бонг, свит на цигара, смесена с тютюн, или по други начини чрез нагряване. Поради по-голямата концентрация на активни съставки обикновено получaваният ефект при употребяващия е по-силен от този при пушенето на марихуана.

Хашишът е използван като медицинско средство и наркотик още от 3 хилядолетие пр.н.е. Думата хашиш произлиза от арабския език и означава трева. Смята се, че хашишът произлиза от Мароко, където канабисът е бил широко разпространен.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Шарл Бодлер, Изкуственият рай. Поема за хашиша. Опиоманът. Превод от френски Георги Ходжев. Варна: Стено, 2011
  • Юлиян Караджов, Канабис – наука и политика. София: Дилок, 2003