Направо към съдържанието

Хаас Лола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хаас Лола
БазаКолнбрук
Великобритания
Основател Карл Хаас
Теди Майер
Известни пилоти Алън Джоунс
Патрик Тамбе
Еди Чийвър
ШасиЛола
ДвигателФорд
Харт
Участие във Формула 1
Дебют1985 ГН Италия
Активност1985-1986
Състезания19
Шампион-
Шампион при пилотите-
Победи-
Общо точки-
Първи позиции-
НБО-
Първа победа-
Последна победа-
Последен старт1986 ГН Австралия

Тийм Хаас (САЩ) (на английски език - Team Haas (USA) Ltd) е американски отбор от Формула 1, основан от Карл Хаас и Теди Майер през 1984 г.

Отбора се състезава в Световния шампионат от 1985 до 1986 година. Проектът е финансиран от американския гигант в производство на храни „Беатрис Фуудс“, спомагайки отборът да влезе в споразумение за използване на двигатели Форд, в продължение на три сезона.

Собствениците на екипа успяват да склонят бившия Световен шампион от Формула 1 - Алън Джоунс да пилотира първия болид на тима, в края на сезон 1985 и през сезон 1986. След оттеглянето на „Беатрис Фуудс“ и загубата на постоянно финансиране на проекта, отборът не успява да се задържи във Формула 1, след края на сезон 1986.

Отборът е по-известен като Хаас Лола, което се дължи на сдружението на Хаас с производителите на спортни шасита за автомобили – „Лола Карс Интернешънъл“, въпреки че Лола, не участва в създаването на проекта.

Малко след края на сезон 1986, Карл Хаас продължава да се опитва да осигури финансиране, за да продължи участието си във формула 1 и през сезон 1987, но спонсорите от „Беатрис Фуудс“ отказват да се завърнат. Отборът все още има договор с Форд за двигатели, но след като не успява да намери спонсор, Карл Хаас закрива отбора в края на октомври, а базата е продадена на Бърни Екълстоун, тогава собственик на Брабам.

Двамата пилоти Алън Джоунс и Патрик Тамбе напускат Формула 1, след като техните договори приключват.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]