Направо към съдържанието

Фердинанд Хоринек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фердинанд Хоринек
български шахматист
Роден
1896 г.
Починал
17 януари 1982 г. (86 г.)
София, България

Фердинанд Хоринек („Бай Фердо“) (на чешки: Ferdinand Horinek) е български шахматист, съдия по шахмат и шахматен деятел от чешки произход. Бил е председател на Софийския шахматен клуб, избран е за първи председател на Българския шахматен съюз (1928)[1].

След Освобождението на България от османска власт семейството му – богати индустриалци, се премества да живее в България. Баща му Антон Хоринек заедно с Димитър Беров основава през 1906 г. в София предприятието за производство на платове „Тъкачна фабрика Беров & Хоринек[2]. Фердинанд Хоринек завършва висше образование в Аахен (Германия), със специалност текстилен инженер.

Той е първият председател на Българския шахматен съюз (предшественик на днешната Българска федерация по шахмат), учреден в Търново през 1928 г., който обаче не просъществува дълго, дори не е регистриран в съда. По-късно, при второто учредително събрание през 1931 г., Хоринек е избран за подпредседател[3].

Хоринек е в отбора на България за неофициалната шахматна олимпиада в Мюнхен през 1936 г. като втора резерва, но не играе нито една партия. След войните, въпреки напредналаната си възраст, продължава да се занимава с шахмат, изявява се като шахматен съдия.

Бибилиография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Ръководство по шахматната игра“, изд. 1923 г. – първата българска шахматна книга
  • „Къси шахматни партии и задачи“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Личностите в Българския шахмат“, БФШ, 2008

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]