Направо към съдържанието

Университет на Източен Лондон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Университет на Източен Лондон
University of East London
Стратфордският колеж (днес Стратфордски кампус)
Стратфордският колеж (днес Стратфордски кампус)
Девизна латински: Scientia et votorum impletio
Основан1992
Виддържавен
КанцлерГълам Нуун
Студенти28 000[1]
МестоположениеЛондон, Великобритания
Цветоветъмносиньо и светлосиньо
  
Сайтuel.ac.uk
Карта Местоположение
Университет на Източен Лондон в Общомедия

Университетът на Източен Лондон (УИЛ, на английски: University of East London, UEL) е британски университет, разположен в Ист Енд, Лондон, Великобритания. Днес в университета се обучават около 28 000 студенти, разпределени в 2 кампуса, намиращи се в районите Стратфорд и Доклендс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Институцията е формирана през 1970 г. като обединение на няколко висши колежа, включително Техническия институт на Уест Хам в Стратфорд и Техническия колеж на Югоизточен Есекс в Баркинг. Първоначално университетът носи името Североизточно-лондонска политехника, но променя името си на Политехника на Източен Лондон през 1989 г. През 1992 г. политехниката получава статут на университет и се преименува на „Университет на Източен Лондон“.

Макар и „нов университет“ (наименование на новосъздадени университети във Великобритания от 1960 до 1992 г.), богатата и дълга история на създаването на УЕЛ са ярък пример за радикалните промени, разтърсили устоите на британското висше образование в периода от края на XIX век до края на XX век.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. List of universities by number of students 2008/09 (Excel) // The Higher Education Statistics Agency. Посетен на 28 октомври 2010. ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]