Направо към съдържанието

Теодрос II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодрос II
император на Етиопия

Роден
около 1818 г.
Починал
13 април 1868 г. (50 г.)
ПогребанЕтиопия

РелигияЕтиопска православна църква
Теодрос II в Общомедия

Теодрос II е император на Етиопия в периода 1855 – 1868 г. До провъзгласяването му на император е носил името Каса.

Син е на местен феодал. Първоначално е обучаван за духовник в манастир. Манастирът обаче бива разрушен и Каса се връща при своето семейство.

Първоначално Каса става управител на провинция Квара и обединява северна и централна Етиопия която е разкъсвана от гражданска война. Провъзгласява се за император под името Теодрос II. Той се опитва да превърне Етиопия в силна централизирана държава като провежда редица реформи с цел обединяване на държавните приходи. Данъците на селското население са намалени. Създава единна армия и прекратява търговията с роби.

Реформите на Теодрос II създават недоволство и съпротива от страна на големите феодали и князе в Етиопия. Князете поддържали интересите на англичаните. Виждайки заплаха в лицето на Теодрос към политиката на Великобритания за експанзия в Етиопия същата обявява война. В хода на англо-етиопската война 1867 – 1868 крепостта Магдала е обсадена от англо-индийските войски. Теодрос II отказва да се предаде и се самоубива. По ирония на съдбата той се застрелва с пистолета подарен му от кралица Виктория.