Направо към съдържанието

Сен Готард (масив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Поглед към върховете на Сен Готард от околностите на Айроло (от юг)
Карта на масива (на немски език)

Сен Готард (на немски Gotthardmassiv) е название на централната част от Лепонтинските Алпи. Известна е още с името Ротондо - по най-високият връх - Пицо Ротондо (3192 м).[1] Не всички източници виждат в нея единен масив, тъй като посредата през широка седловина минава известният проход Сен Готард и я разделя на две. Масивът се разполага в Швейцария, на главния европейски вододел и на територията на четири кантона - Тичино на юг, Вале, Ури и Граубюнден на север. От него извират големите реки Рейн (по-точно най-големият му начален приток Преден Рейн), Тичино - приток на По и Ройс, приток на Аар.[2]

На запад масивът Сен Готард е отделен от масива Леоне от прохода Нюфенен, докато на изток границата с масива Адула минава през прохода Лукманиер. Той е със стратегическо местоположение, тъй като на север се свързва с другите дялове на Алпите - с Урийските Алпи през прохода Фурка и с Гларнските Алпи през Обералп. В действителност се оформят две основни възвишения на тази част на планината: от запад Пицо Ротондо и Пицо Галина (3061 м), от изток Пицо Сентрале (2999 м), Пиц Блас (3019 м) и Пиц Ганареч (3040 м). В източната част от главното било се отделя голям южен хребет, който разделя долините на Тичино и неговия приток Брено.

Под масива са прокарани важни комуникационни връзки - железопътен тунел през 1882 г., автомобилен тунел (част от магистралата Сен Готард между Милано и Цюрих), както и Готардският базисен тунел - най-дългият железопътен тунел в света (57 км), който минава на 2300 м. под земята приблизително под Пицо Луцендро.

През 2012 г. от хоспис Сен Готард на брега на езерото Лаго дела Пиаца е изградена 85-километрова екопътека, която обикаля целия масив и минава през изворите на Рона, Рейн, Ройс и Тичино. Тя се извървява за три или четири дни.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lepontine Alps, Summitpost.org
  2. San Gottardo, gruppo montuoso, Treccani enciclopedia on line