Направо към съдържанието

Руфъс Уилмот Грисуолд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Руфъс Уилмот Грисуолд
ПсевдонимЛудвиг
Роден13 февруари 1815 г.
Починал27 август 1857 г. (42 г.)
Професияпоет, критик
Националност САЩ
Подпис
Руфъс Уилмот Грисуолд в Общомедия

Руфъс Уилмот Грисуолд (на английски: Rufus Wilmot Griswold) е американски съставител на антологии, редактор, поет и критик.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден във Върмонт, Грисуолд напуска дома си на 15-годишна възраст. Работи като журналист, редактор и критик във Филаделфия, Ню Йорк и другаде.

Изгражда голяма литературна репутация, която се дължи отчасти на сборника „Поезията и поетите на Америка“, която се печата за пръв път през 1842 г. Тази антология е най-обширната по това време, като включва това, което Грисуолд смята за най-добрите примери за американска поезия. Той издава подобни преработени версии или сходни антологии през остатъка от живота си, макар поетите, които той продължава да включва, вече да са изпаднали в забрава. Много писатели се надяват творбите им да бъдат включени в неговите трудове, макар грубо да коментират дразнещия му характер.

Грисуолд се жени 3 пъти: първата му жена умира млада, вторият му брак завършва чрез публичен и скандален развод, а третата му жена го напуска, след като предишният му брак бива почти подновен.

Едгар Алън По, чието поезия е включена в антологията на Грисуолд, публикува критичен отговор за избора на поети. Това дава начало на съперничество, което нараства, когато Руфъс заема мястото на По като редактор на „Грахамс мегазин“ и получава по-голяма заплата. По-късно двамата се борят за вниманието на поетесата Франсис Сарджент Осгуд. По и Грисуолд никога не успяват да изгладят различията помежду си и след мистериозната смърт на По през 1849 г., Грисуолд пише коравосърдечен некролог за своя враг, подписан от „Лудвиг“. Руфъс твърди, че е избраният литературен палач на По и започва кампания за унищожение на репутацията на По, която продължава до самата му кончина 8 години по-късно.

Грисуолд се смята за експерт в американската поезия и е сред ранните защитници на включването ѝ в американския учебен план. Той също подкрепя създаването на закон за авторското право, като говори на конгрес от името на издателската индустрия, макар той самият да е нарушавал авторското право. Негов колега редактор отбелязва, че „дори когато говори най-силно, [той] краде най-бързо“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rufus Wilmot Griswold в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​