Направо към съдържанието

Рон Черноу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рон Черноу
Ron Chernow
Рон Черноу, 2004 г.
Рон Черноу, 2004 г.
Роден3 март 1949 г. (75 г.)
Професияписател, журналист
Националност САЩ
Активен период1973 -
Жанрбиография
НаградиПулицър за биография
награда за американска историческа книга
национална награда за документална литература
СъпругаВалери Стърн (1979 – 2006)
Подпис
Уебсайт
Рон Черноу в Общомедия

Рон Черноу (на английски: Ron Chernow) е американски журналист, филмов продуцент и биограф, автор на бестселъри и наградени биографии на исторически личности от света на бизнеса, финансите и американската политика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Рон Черноу е роден на 3 март 1949 г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ, в еврейското семейство на предприемач, основател на брокерска фирма, и счетоводителка. След завършване на гимназия през 1966 г. следва английска литература в Йейлския университет и получава бакалавърска степен и после в Пембрук Колидж на Кеймбриджкия университет, който завършва с отличие с магистърска степен през 1970 г. Опитва да получи сред това докторска степен, но не завършва програмата.

След дипломирането си, в периода 1973 – 1982 г. работи като журналист на свободна практика и пише повече от 60 статии за национални вестници и списания. После работи като директор на отдела за изследванията на финансовата политика за мозъчния тръст „The Century Foundation“. През 1986 г. напуска организацията и се посвещава на писателската си кариера, като пише и статии за „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“. Дава интернюта и коментари за бизнеса, политиката и финансите в национални радио и телевизионни предавания, участва като експерт по документални филми.

Първата му книга „Къщата на Морган: американската банкова династия и възходът на модерните финанси“ е издадена през 1990 г. Книгата получава Националната награда за документална литература.

Книгата му „Alexander Hamilton“, биография на Александър Хамилтън, е издадена през 2004 г. Тя печели първата литературна награда „Джордж Вашингтон“. През 2020 г. по книгата е направен едноименния филм-мюзикъл с участието на Лин-Мануел Миранда.

През 2010 г. е издадена книгата му „Washington: A Life“ (Вашингтон: Живот) за Джордж Вашингтон. Книгата печели наградата за американска историческа книга и престижната награда „Пулицър“ за биография.

За произведенията си е удостоен с почетната степен „доктор хонорис кауза“ от университета Лонг Айлънд, колежа Меримаунт Манхатън, колеж Хамилтън, колежа Вашингтон и колежа Скидмор.

През 1990 г. става член на Американския ПЕН център, а през 2006 г. става председател на Съвета на попечителите, заменяйки писателя Салман Рушди.

През 1979 г. се жени за Валери Стърн, истент по езици и социални науки в Нюйоркския технологичен колеж, която умира през 2006 г.

Рон Черноу живее в Бруклин, Ню Йорк.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • The House of Morgan: An American Banking Dynasty and the Rise of Modern Finance (1990)
  • The Warburgs (1993)
  • The Death of the Banker (1997)
    Смъртта на банкера : Упадъкът на големите банкерски династии и триумфът на дребния инвеститор, изд. „Весела Люцканова“ (1997), прев. Владимир Германо
  • Titan: The Life of John D. Rockefeller, Sr. (1998)
    Рокфелер : Животът на Джон Д. Рокфелер-баща, изд. „Сибия : Дариан“ (1999), прев. Надежда Константинова
  • Alexander Hamilton (2004)
  • Washington: A Life (2010)
  • Grant (2017)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2020 Хамилтън, Hamilton

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ron Chernow в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​