Направо към съдържанието

Петре Наковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петре Наковски
Петре Наковски
писател от Северна Македония
Роден
17 юли 1937 г. (86 г.)

Учил въвВроцлавски университет

Пѐтре На̀ковски (на македонска литературна норма: Петре Наковски) е писател, преводач и дипломат от Северна Македония, лустриран като сътрудник на югославските тайни служби в периода 1962 – 1990 година[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Наковски е роден в 1937 година в костурското село Кърчища (на гръцки Полианемо), Гърция. Изведен от Гърция с групата на така наречените деца бежанци, Наковски израства и получава образованието си в Полша, където в 1987 година защитава докторат на тема „Македонските деца во Полска“ (Македонските деца в Полша) в Института за политически науки на Вроцлавския университет. Превежда от полски език над 40 книги. След 1984 година узурпира организацията Австралийско-македонския комитет за човешките права на Стоян Сърбинов и Джим Антон, с цел да я постави в полза на Югославия[2].

Пръв посланик на Република Македония в Полша от 1995 до есента на 1999 година. Носител на златен медал за заслуги към полската култура. Член е на Дружеството на писателите на Македония от 1989 година.

Наковски е автор на романите „Постела за чемерните“ (Постеля за чемерните), „И каменот е земја“ (И камъкът е земя), както и на трилогията за Гръцката гражданска война „Големата удолница“ (2004) (Голямото нанадолнище), „Големата измама“ (Голямата измама) (2007), „Третата смрт“ (Третата смърт) (очаквано излизане). Носител е на наградите „Златно перо“, Награда на полските автори и полските отличия „Златен медал за заслуги за полската култура“ и „Златен орден на командорията“.[3][4][5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]