Направо към съдържанието

Палат на парламента (Румъния)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Палат на парламента)
Палат на парламента
Palatul Parlamentului
Palace Of Parliament Bucharest.jpg
Изглед през април 2018 г.
Карта Местоположение в Букурещ
Видобществена сграда
МестоположениеБукурещ, Румъния
Архитект700 архитекти под ръководството на главния архитект Анка Петреску
Стилнеокласическа архитектура
Изграждане1984 – 1997
Етажи12 + 8 подземни
Височина84 m
Площ365 000 m2
Палат на парламента в Общомедия

Палатът на парламента (на румънски: Palatul Parlamentului), наричан по-рано Дом на народа (Casa Poporului) и Дом на републиката преди това, се намира в Букурещ, Румъния.

Считан е за 2-рата по големина административна сграда в света (след Пентагона) с внушителните си размери: 270 м дължина, 240 м ширина, 86 м височина и 92 м под земята. Има 12 надземни нива и 8 подземни (4 от които са използваеми, останалите са в различна степен на изграждане). Има 1100 помещения. Най-големият коридор в сградата е дълъг 150 метра, а най-голямата зала е с площ 2200 м² и е висока 16 метра.

Към 2008 г. е оценена на 3 милиарда евро – най-скъпата административна сграда в света.[1] Разходите за отопление и електричество надхвърлят 6 милиона долара годишно и са сравними с тези на средноголям град.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата е построена върху Дялул Спири – сред малкото естествени хълмове в Букурещ, който заради проекта е частично разрушен. Има легенди, че мястото, върху което е изграден Палатът, преди няколко века е било гробище, в което са погребвани хилядите загинали при чумна епидемия жители на Букурещ.

Строежът е струвал неимоверно много – (по оценки) 3,3 милиарда щ. долара. Участвали са над 20 000 работници.

Строителството на сградата започва през 1984 г. Направена е по проект на румънски архитекти (участие са взели около 700 архитекти), а при строителството са използвани изключително румънски материали – дърво, мрамор, дялани камъни и др. Груби оценки (по-точни са невъзможни, защото за построяването на сградата не са водени точни сметки) сочат, че са използвани около 1 милион кубически метра камъни от Трансилвания, повечето от Решица, 3500 тона естествен кристал за направата на 480 полилея, 1409 осветителни тела и огледала; 700 000 тона стомана и бронз за врати, прозорци и др.; 900 000 кубически метра дърво (над 95 % от тях от румънско производство) за паркет и ламперии (включително от дъб, бук, череша); 200 000 м² килими (някои с огромни размери, затова са тъкани направо в залите) и т.н.[3]

За да се осигури подходящ фон, на който да изпъкне величието на сградата, са съборени сградите в няколко от най-старите централни букурещки квартали. Срещу Палата е изграден просторен булевард с множество фонтани по средата, от успоредните страни на който има високи сгради, използвани от министерства. По продължение на този булевард в същия помпозен стил са изградени жилищни блокове, които са били предвидени да приютят множеството държавни и партийни функционери от времето на Чаушеску. Част от тях остават недовършени и необитаеми и до днес.

При официалното откриване на сградата през 1989 г. проектът е завършен едва частично. След свалянето на Чаушеску от власт и демократичните промени през 1989 г. в страната се появяват предложения сградата да бъде срината със земята. Надделява практицизмът и, тъй като изпълнението на проекта е в твърде напреднала фаза, държавното ръководство на Румъния решава да запази и довърши построеното. Към 2004 г. сградата е изградена на около 90 %.

В началото сградата е наричана Дом на републиката. До 2004 г. официално се нарича Дом на народа. След като и румънският сенат (горната камара на парламента) се премества да работи в сградата (Камарата на депутатите – долната камара, провежда заседанията си там още от 1994 г.), започват да я наричат Палат на парламента.

Тъй като сградата има огромен брой зали, заседателни салони, кабинети и др., често се използва за провеждането на международни мероприятия. Част от сградата е отворена за туристи. Има гидове, изнасящи беседи на разпространените езици, както и на български.

В културата[редактиране | редактиране на кода]

През 2001 г. там е сниман игрален филм, като интериор на горен етаж е оборудван така, че да наподобява Ватикана. Фототапетите, изобразяващи религиозни сюжети и известни картини, стоят и до днес, но туристи не се водят до тези зали.

Майкъл Джексън сбъдва мечтата на Чаушеску и се оказва първата публична личност, която поздравява румънския народ от голямата тераса на Палата на парламента. Визитата на изпълнителя в Румъния (част от турнето HIStory) е през 1996 г., и въпреки че микрофонът му е включен малко след като започва своя поздрав, от записите ясно се чуват думите „Обичам ви, Букурещ, Румъния. Обичам ви толкова много“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mira Anca Petrescu. The Ceausescu Palace // architectuul.com. Посетен на 22 март 2022. (на английски)
  2. Andrei Pandele. Palatul Parlamentului din Casa Poporului // National Geographic România. September 2008. на румънски
  3. Снимки от интериора

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]