Направо към съдържанието

Отчаяни съпруги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Отчаяни съпруги
Desperate Housewives
ЖанрКомедия
Драма
Създател(и)Марк Чери
АктьориТери Хачър
Фелисити Хъфман
Марша Крос
Ева Лонгория
Страна САЩ
Езиканглийски
Сезони8
Епизоди180 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраенеоколо 42 минути
Разпространение
ТВ каналABC
Картина480i (SDTV)
576i (SDTV)
720p (HDTV)
1080i (HDTV)
Излъчване3 октомври 2004 –
13 май 2012
Външни препратки
Страница в IMDb
Отчаяни съпруги в Общомедия

„Отчаяни съпруги“ (на английски: Desperate Housewives) е популярен американски сериал, създаден от Марк Чери. Действието се развива на „Уистерия Лейн“ в малкото градче Феървю. В него се разказва за ежедневието на пет жени, като междувременно на заден план се разкриват няколко мистерии. „Отчаяни съпруги“ съчетава няколко стила: драма, комедия, мистерия, трилър, фарс и сатира. В „Отчаяни съпруги“ участва носителката на „Златен глобусТери Хачър, носителката на „Златен глобус“ и „ЕмиФелисити Хъфман, телевизионните ветеранки Марша Крос и Николет Шеридан, и изгряващата звезда Ева Лонгория. Бренда Стронг е разказвачът на историята.

През 2011 г. е потвърдено, че сериалът ще завърши с осмия си сезон. Последният епизод е излъчен на 13 май 2012 г.[1][2][3]

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Почти цялото действие се развива на улица „Уистерия лейн“ и проследява живота на няколко на пръв поглед нормални американски семейства. Но зад фасадата на „средностатичността“ се крият най-различни драматични истории.

Сезон 1[редактиране | редактиране на кода]

В пилотния сезон зрителите се запознават с историята на Мери Алис Йънг.

Сюзън, Габриел, Линет и Бри намират анонимно писмо сред вещите на Мери Алис. Това ги навежда на мисълта, че в живота на Мери Алис има мистериозна тайна, довела до нейното самоубийство.

  • Сюзън и Иди се борят за любовта на Майк (новият съсед водопроводчик). Сюзан без да иска опожарява дома на Иди. Г-жа Хубър подозира, че Сюзън е предизвикала пожара. Сюзан започва да се „рови“ в живота на Майк и се сблъсква с множество неясни за нея предмети, ситуации и действия. Майк се опитва да държи Сюзън далеч от психопата Пол. Пол и Майк са заплетени в история, свързана с множесто убийства и трупове. Миналото и настоящето се сблъскват.
  • Габриел има връзка с градинаря си Джон. Проблемът е в това, че Джон е на 19 години и е все още непълнолетен (в САЩ пълнолетието е след 21-годишна възраст). Карлос подозира, че Габи има връзка, но заподозрян е съвсем друг мъж, а не Джон. Майката на Карлос разбира какви ги върши Габриел, но точно когато решава да издаде тайната, е прегазена от сина на Бри и Рекс. Карлос е арестуван и обвинен в данъчни измами. Габриел научава, че е бременна, но не е сигурна кой е бащата.
  • Линет има проблеми със синовете си и с тяхното възпитание.
  • Бри разбира, че съпругът ѝ Рекс я е мамел с друга жена. С Рекс решават да отидат на семейна терапия при психоаналитик. Нещата между тях не вървят. Бри си намира нов любовник в лицето на аптекаря Джордж. По-късно Рекс умира натровен от хапчетата, изписвани от Джордж.

Сезон 2[редактиране | редактиране на кода]

Мистерията на сезона са новопристигналото семейство Епълуайт.

  • Бри продължава да излиза с Джордж. По-късно разбира, че той е отговорен за смъртта на Рекс. Джордж се самоубива с хапчета. Бри е там, но не го спира. Бри има проблеми с алкохола.
  • Линет се връща на работа, но има проблеми с властната си шефка Нина Флетчър. От друга страна съпругът ѝ Том я притиска да не харчи много пари. Линет открива, че шефката ѝ има връзка на работното място и се опитва да я притисне с този факт. Дъщерята на Том заживява с него и Линет.
  • Адвокатът на Карлос се влюбва в Габриел. Габриел прави спонтанен аборт. Карлос е пуснат под домашен арест. Габриел и Карлос решават да си осиновят дете, но това се оказва доста трудно. Служителката по осиновяването се оказва майката на Джон – непълнолетното момче, с което Габриел е имала връзка.
  • Изчезналият Пол Янг отново се връща в квартала.
  • Сюзън се опитва да намери истинския си баща, но когато най-накрая успява, той я отхвърля. По-късно се оказва, че е болна от тежка болест, но няма здравна осигуровка. Карл и Сюзън решават тайно да се оженят, за да може Сюзън да използва неговото здравно осигуряване.
  • Появява се Орсън – бъдещият съпруг на Бри.

Мистерията около семейство Епълуайт е разкрита – Бети е майка на двама синове – Кейлъб и Матю. Кейлъб е с психични отклонения и е убил младо момиче. Бети и Матю го държат окован във вериги и заключен в мазето на къщата им. Бри разобличава тайната на Епълуайт.

Сезон 3[редактиране | редактиране на кода]

  • Майк е в кома, след като е блъснат от автомобил. Докато се грижи за него, Сюзън се влюбва в англичанина Йън, чиято съпруга също е в кома.
  • Бри се омъжва за Орсън Ходж, чието минало, осеяно с трупове, се превръща в основна мистерията на половината сезон.
  • Том и Линет отварят собствен ресторант. След инцидент в работата, Том остава на легло вкъщи, а съпругата му изживява романс с готвача от ресторанта им.
  • Габи и Карлос са в развод. Габриел се влюбва в бъдещия кмет на Феървю, а Карлос изживява авантюра с Иди. В сериала се появява и синът на Иди, който от малък живее с баща си.

Сезон 4[редактиране | редактиране на кода]

Основната мистерия се върти около Катрин Мейфеър и нейното семейство, които се връщат да живеят на „Уйстерия Лейн“ след 12-годишно отсъствие.

  • Линет води битка с рака. В същото време се опитва да спечели сърцето на доведената си дъщеря – Кейла. Биологичната майка на Кейла бива застреляна в супермаркет в града.
  • Габриел е нещастна с новия си съпруг и започва авантюра с Карлос, докато той има връзка с Иди. През града преминава торнадо, което преобръща живота на всички, най-вече на Габриел, тъй като то убива съпруга ѝ Виктор и ослепява Карлос. След смъртта на Виктор, Габи и Карлос отново се бракосъчетават.
  • Майк и Сюзън се радват на семейния си живот и очакват първото си дете. Семейство Делфино подслоняват Бри и Орсън след торнадото. Орсън се оказва сомнамбул и насън разказва, че е блъснал Майк с колата.
  • Бри се преструва на бременна, като с това се опитва да защити реномето и бъдещето на дъщеря си – истинската бременна. Даниел е изпратена в пансион до раждането на детето. Баща е племенникът на Иди.
  • Лий и Боб – гей двойка от Чикаго – се нанасят в къщата, обитавана от Бети Епълуайт и Алма Ходж.

Мистерията около Катрин Мейфейър е разкрита – насилвана дълги години от съпруга си, тя избягва от него. При нелеп инцидент умира дъщеря ѝ Дилан. Катрин осиновява момиченце, което отново кръщава Дилан. При завръщането на „Уйстерия Лейн“, терорът от бившия съпруг продължава. В последния епизод Катрин убива бившия си съпруг и бива оправдана.

Сезон 5[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива пет години след това на четвърти сезон.

Основната мистерия на сезона е новият съпруг на Иди – Дейв Уилямс и желанието му да отмъсти на „определен човек от Уистерия лейн“.

  • Децата на Линет са вече тийнейджъри и проблемите с тях тепърва се изострят. Портър излиза с майката на най-добрия си приятел и е заподозрян в палежа на ресторанта на съпруга ѝ. Семейство Скаво продават пицарията си, за да спасят Портър от затвора. По-късно се установява, че подпалвачът е Дейв.
  • Карлос и Габи имат 2 дъщери. Карлос е все още сляп и работи като масажист. Завърта се интрига около Карлос и възрастна богата дама, която му е „хвърлила око“. Габи решава и успява да сложи ред. В средата на сезона се оказва, че Карлос може да бъде опериран и да върне зрението си. Габи се притеснява да не го отблъсне с новия си вид на запустната домакиня. Операцията на Карлос е успешна.
  • Бри има успешна кетъринг компания в съдружие с Катрин и е автор на няколко готварски книги. С Орсън имат проблеми в брака. Бри се бори с клептоманията му.
  • Сюзън и Майк не могат да се справят с напрежението след автомобилна катастрофа, в която са участвали и в която има двама убити. След раздялата им Сюзън изживява романс с бояджията Джаксън, а Майк се впуска в любовна авантюра с Катрин Мейфеър.
  • Иди разкрива плана на съпруга си Дейв. Подплашена, бяга и катастрофира в стълб. Иди Брит умира.

Дейв е разкрит и търси отмъщение от Майк и Сюзън Делфино, които убиват бившата му жена и дете в началото на 5 сезон, в пътна катастрофа.

Сезон 6[редактиране | редактиране на кода]

Двете основни мистерии на сезона се оформят около новопристигналото семейство Болън и тайнствения удушвач, тормозещ живущите на Уйстерия Лейн.

  • Сюзън и Майк отново са семейство след сътресенията от пети сезон. Катрин се опитва да спечели Майк, но впоследствие разбира, че е лесбийка и заминава за Париж с новото си гадже – стриптизьорката Робин. (Със „заминаването“, Дейна Дилейни, която играе Катрин всъщност напуска и сериала). Джули е нападната от мистериозен удушвач. Освен нея, психопата напада и убива сервитьорка от местното кафе.
  • Бри започва любовна афера с бившия съпруг на Сюзън-Карл. След самолетна катастрофа на Коледа, Карл умира, а Орсън остава инвалид. Бри решава да остане при Орсън и да се грижи за него.
  • Смейство Скаво са изненадани от новината, че очакват близнаци. Покрай бременността си Линет има проблеми в работата и разваля приятелското си отношението с шефа си – Карлос Солис. Вследствие на самолетната катастрофа, Линет губи едното бебе. В последния епизод ражда момиченце(петото дете в семейството). Синът им Престън води руската си годеница-Ирина да се запознае със семейството. Ирина е убита от мистериозния удушвач.
  • Габи и Карлос се „борят“ с племенницата си – тийнейджърката Анна. Анна е влюбена в новия съсед – синът на семемейство Болън – Дани.

Мистериозният удушвач е разкрит – момче от квартала и съученик на Престън и Портър – Еди Орловски.

Семейство Болън се оказват бегълци, криещи се от биологичния баща на Дани.

Сезон 7[редактиране | редактиране на кода]

Мистерията на сезона – завръщането на Пол Янг от затвора и плана му за отмъщение на съседите.

  • Сюзън и Майк имат финансови затруднения. Изнасят се от Уистерия Лейн. В къщата им се нанася Пол Янг. Сюзън си докарва допълнителни доходи, като интернет стриптизьорка, бижутерка и детегледачка. Майк заминава за Аляска.
  • Бри и Орсън се развеждат. Бри се впуска във връзка с много по-младия от нея Кийт.
  • Габи и Карлос разбират, че Хуанита не им е биологична дъщеря, а е разменена в родилното. Срещат се с другото семейство и биологичното си дете.
  • Линет и Том отглеждат петото си дете Пейдж. На улицата се нанася Рене Пери – съколежанка на Линет; Рене казва на Линет за връзката си с Том от преди 20 години.
  • Загатва се, че Майк е тайнственият помощник на Фелиша Тилмън.
  • Биологичните родители на Хуанита: Кармен и Хектор се оказват нелегални емигранти. За да предотвратят експортирането си, решават да се покрият при роднини и отвеждат биологичаната дъщеря на Габи – Грейс с тях. Габи изпада в депресия и започва да се грижи за кукла, като си мисли, че това е Грейс.
  • Карлос разбира че Андрю е блъснал майка му. Той му прощава, но никога повече не иска той и Габи да виждат Бри и също така не иска тя и Габи да са приятелки.

Сезон 8[редактиране | редактиране на кода]

Мистерията на сезона – завръщането на втория баща на Габи (Алехандро Перес), който я е насилил като малка и неговото убийство.

  • След официална вечеря, предназначена за завръщането на Майк и Сюзън на „Уистерия Лейн“, вторият баща на Габи я напада и Карлос го убива при самозащита. Сюзън, Бри и Линет стават свидетели и Бри предлага убисйтвото да се прикрие, като погребват трупа в гората.
  • Появява се нов герой – Бен Фокнър. Той е строителен предприемач и бизнесмен и планира да построи комплекс на мястото, на което е погребан бащата на Габи. Започва връзка с Рене Пери и в края на сезона се жени за нея. Също така помага на съпругите с прикриване на убийството, когато полицията започва разследване.
  • Сюзън преживява тежко вината от прикриването на убийството. Записва се на курсове по рисуване, за да излее вината си върху картините. Дъщеря ѝ Джули се появява бременна от сина на Линет – Портър.
  • Карлос развива зависимост към алкохола, предизвикана от чувството му за вина. Габи се бори да запази семейството и съпруга си и започва работа.
  • Майк е убит от рекетьор, изнудващ Рене и Бен. Той застрелва Майк, минавайки с колата пред дома им със Сюзън.
  • Полицаят – Чък Ванс, с който Бри се среща в 7-и сезон, се появява и започва разследване на убийството на пастрока на Габи, но е блъснат от кола, шофирана от Орсън (бившия съпруг на Бри, който все още е влюбен в нея).
  • Линет и Том се разделят. Том започва връзка с друга жена (Джейн), но в края на сезона осъзнава, че все още обича Линет и се събира отново с нея.
  • След скандал между съпругите, Бри остава сама и отново посяга към чашката.
  • Започва съдебно дело срещу Бри за убийството на Алехандро Перес. Бри се влюбва в адвоката си и в края на сезона се омъжва за него. Карън Маклъски помага на съпругите при делото и след неговия край умира.
  • Катрин Мейфеър се появява в края на сезона с примамливо бизнес предложение към Линет. Връзката ѝ с Том отново е поставена под въпрос.

Награди и постижения[редактиране | редактиране на кода]

Златен глобус
  • Най-добра женска роля (Тери Хачър) – 2005
  • Най-добър сериал (мюзикъл или комедия) – 2005, 2006
Еми
  • Изключителна гост актриса в комедиен сериал (Катрин Джустън) – 2005, 2008
  • Изключителна главна актриса в комедиен сериал (Фелисити Хъфман) – 2005
  • Изключителна режисура за комедиен сериал – 2005
  • Изключителен кастинг за комедиен сериал – 2005
  • Изключителна основнa музикална тема (Дани Елфман) – 2005
  • Изключително редактиране на снимки с една камера в комедиен сериал – 2005
  • Пилотният епизод събира 21,3 милиона зрители.
  • Финалният епизод събира 11,2 милиона зрители.

„Отчаяни съпруги“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 14 февруари 2005 г. по bTV, всеки понеделник от 21:00. Втори сезон започва през септември 2006 г. с разписание от понеделник до четвъртък от 21:00, но впоследствие часът варира от 20:30, 21:00, 21:30 и 22:00 и завършва през ноември. Трети сезон започва на 26 февруари 2008 г. от понеделник до четвъртък от 21:00 и приключва на 25 юни. Четвърти сезон започва на 13 януари 2009 г. с разписание от понеделник до четвъртък от 21:00 и завършва на 10 февруари. На 13 февруари започват повторенията на четвърти сезон, всеки делничен ден от 15:30. Пети сезон започва на 23 януари 2010 г., всяка събота от 21:00, като за последно е излъчен единайсети епизод на 3 април. На 5 юни започват повторения на вече излъчената част епизоди, всяка събота и неделя от 15:00, като този път сезонът е излъчен до края и приключва на 25 септември. Шести сезон стартира на 27 февруари 2011 г., всяка неделя от 15:00, като за последно е излъчен пети епизод на 27 март. На 23 юли 2011 г. започват повторенията на пети сезон от дванайсети епизод, с разписание от вторник до събота в 00:00 и завършва на 10 август. На 2 май 2012 г. започва продължението на шести сезон от шести епизод с разписание от вторник до събота от 00:00 и приключва на 25 май. От 2 юли отново започва шести сезон с разписание, всеки делник от 16:00 и завършва на 2 август.

Повторенията на сериала се излъчват по Fox Life от 2006 г. След първите три сезона, през 2009 г. се излъчва и четвърти. Пети сезон започва премиерно на 7 април 2010 г., всяка сряда от 21:00 по два епизода и завършва на 23 юни. На 10 ноември започва премиерно шести сезон, всяка сряда от 21:55 и завършва на 13 април 2011. На 20 април 2011 г. започва премиерно седми сезон със същото разписание и завършва на 21 септември. На 8 март 2012 г. започва премиерно осми сезон, всеки четвъртък от 21:10, като за последно е излъчен тринайсети епизод на 31 май. На 10 октомври 2012 г. осми сезон продължава от четиринадесети епизод с разписание всяка сряда от 22:05 и завършва на 12 декември.

На 24 февруари 2011 г. започва повторно излъчване на първи сезон по TV7, всеки делничен ден от 13:00 и завършва на 1 април. На 5 септември започва отново първи сезон, всеки делник от 10:30 и завършва на 10 октомври. На 4 януари 2013 г. започва втори сезон, всеки делник от 13:00 и завършва на 6 февруари. На 7 февруари започва трети сезон със същото разписание. След него на 15 март започва четвърти сезон и завършва на 8 април. На 9 април започва пети сезон и завършва на 16 май. На 17 май започва шести сезон със същото разписание. По-късно са излъчени седми и осми сезон. На 17 декември 2014 г. започва повторно излъчване на седми сезон с разписание всеки делник от 20:00.

На 15 октомври 2012 г. започва излъчване на първи сезон по Diva Universal от понеделник до четвъртък 20:00 със субтитри. Веднага след първи сезон, започва и втори сезон, със същото разписание.

От шести до осми сезон дублажът е на студио Доли. Ролите се озвучават от артистите Силвия Русинова, Елена Русалиева, Татяна Захова, Владимир Пенев и Васил Бинев. Режисьори на дублажа са Красимир Куцупаров от първи до четвърти сезон, Чавдар Монов в пети, Добромир Чочов в шести, и Таня Димитрова в седми. Преводачи са Михаела Минева, Милена Манчева, Мария Бенчева и други.

Издания на DVD в България[редактиране | редактиране на кода]

Втори и трети сезон са издадени на DVD със субтитри на български от Alexandra Video, а четвърти е на А+Films.

Любопитна информация[редактиране | редактиране на кода]

  • Имената и на петте деца на Скаво започват с буквата „П“ – Престън, Портър, Паркър, Пени и Пейдж.
  • Ябълката, плод на греха, е използвана като символ в повечето постери и реклами на сериала.
  • През 2007 година на пазара излиза лимитирана серия от 300 кукли (общо 1200 броя за четирите героини), с образите на Габи, Сюзън, Бри и Линет. Производител „Мадам Александър“.
  • Същата година е пуснат и парфюм „Забраненият плод“, отново вдъхновен от „Отчаяните съпруги“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Seidman, Robert. ABC 2011 – 12 Primetime Schedule Announced // TV by the Numbers, 17 май 2011. Архивиран от оригинала. Посетен на 20 септември 2013.
  2. Finke, Nikki. EXCLUSIVE: ABC Will End 'Desperate Housewives' In May 2012 After 8th Season // Deadline.com, 5 август 2011. Посетен на 20 септември 2013.
  3. Ausiello, Michael. Desperate Housewives Boss on Cast's Reaction to Show Ending: 'There Was a Touch of Shock' // TVLine, 7 август 2011. Посетен на 20 септември 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за