Направо към съдържанието

Оризова хартия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Оризова хартия.

Оризовата хартия обикновено се отнася до хартия, съставена от части на оризови растения, като оризова слама или от Ориз. Терминът се използва и за хартия, произведена от или съдържащи други растения, като коноп, бамбук или хартия черница. Оризовата хартия (известна също като хартия Xuan) произхожда от древен Китай като е била използвана в продължение на векове в Китай, Япония, Корея и Виетнам за писане, произведения на изкуството и архитектурата.

В продължение на векове оризовата хартия се е ползвала в Япония и в Китай за писане на писма и за рисуване на красиви картини.

Оризовата хартия е много лека за използване и е с интересна повърхност. С помощта на оризова хартия може да се нарисуват картини с необичаен фон.

Оризовата хартия се използва често за прекопиране на рисунки и на фрагменти от кройки, които се използват за шиене на елегантни тоалети.

Оризовата хартия придава въздушност, прозрачност и ефирност дори на дървото. Всяка стара ваза от бяло стъкло може да се превърне в произведение на изкуството с помощта на оризова хартия. Вазата се увива с оризова хартия и отгоре се покрива с пласт от лепило. Ако се получат дупки, те се маскират с помощта на парчета оризова хартия. Излишъците от лепилото се отстраняват с влажна кърпа. Поставят се два-три слоя един върху друг, като дори могат да са различни по цвят и да се редуват красиво. Разноцветна оризова хартия може да се редува така, че да се наредят пластовете един под друг и вазата да стане на райета. Отгоре хартията се покрива с акрилен лак и се оставя да изсъхне. След това се украсява с рисунки по вкус и от обикновена ваза имате бутиков предмет.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]