Направо към съдържанието

Национален отбор по футзал на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
България
Прякор(и)Лъвовете
АсоциацияБългарски футболен съюз
КонфедерацияУЕФА
ТреньорВенцислав Гаврилов
КапитанБорис Трендафилов
ФИФА кодBUL
Домакин
Гост
Класиране
Последно99
Първи мач
 Румъния 4 – 3 България България
(Букурещ, Румъния; 19 юни 2003 г.)
Най-голяма победа
 България 4 – 0 Естония Естония
(Варна, България; 27 февруари 2009 г.)
Най-голяма загуба
 България 0 – 12 Румъния Румъния
(Варна, България; 8 януари 2004 г.)

Българският национален отбор по футзал е отбор, контролиран от БФС. Отборът играе мачовете си в зала „Конгресна“ на Дворец на културата и спорта във Варна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Националният отбор по футзал на България изиграва историческия си първи мач на 19 юни 2003. Тогава трикольорите губят с 3 – 4 в приятелски мач от Румъния. Двубоят се провежда в Букурещ.

През януари 2004 лъвовете участват за първи път в квалификация за Европейско първенство по футзал. Българите попадат в група с Румъния, Армения и Казахстан, като мачовете се играят в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. България губи и трите си срещи – с 0 – 12 от Румъния, с 5 – 6 от Казахстан и с 2 – 4 от Армения. Особено болезнено е поражението от румънците, като до този момент това е най-голямата загуба, допускана от българския национален тим.

Значима в историята на българския футзал ще остане датата 27 февруари 2009. [1]. Тогава в европейска квалификация, играна пред 1800 зрители в зала „Конгресна“, България постига първата си победа в официален двубой. Българите надиграват с 4:0 Естония, като головете за успеха са дело на Владимир Гочев, Благовест Марев, Костадин Иванов и Димитър Койчев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки и източници[редактиране | редактиране на кода]