Направо към съдържанието

Надежда фон Мек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Надежда фон Мек
Надежда фон Мекк
руска аристократка,
меценат

Родена
Починала
13 януари 1894 г. (62 г.)
ПогребанаКрасноселски район, Русия
Надежда фон Мек в Общомедия

Надежда Филаретовна фон Мек (на руски: Надежда Филаретовна фон Мекк; 10 февруари 1831 – 13 януари 1894) е руска благородничка и меценат.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Произход и брак[редактиране | редактиране на кода]

Още от най-ранно детство баща ѝ Филарет Фроловски възпитава у дъщеря си огромна страст и любов към музиката. На 17 години я омъжват за Карл фон Мек – руски дворянин и предприемач, един от основоположниците на руските железници. От него тя ражда 18 деца, от които до пълнолетие доживяват 11.

Ако през 1860 г. в Русия е имало само 100 км железен път, то само след 20 години, благодарение на дейността на мъжа ѝ те вече са повече от 15 000 км. Това превръща членовете на семейството му в милионери. Карл фон Мек умира през 1871 г., оставяйки на вдовицата си многобройни имения и няколко милиона рубли.

Меценат[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на мъжа си Надежда фон Мек започва да оказва сериозна финансова помощ на Николай Рубинщайн, който по това време е директор на Московската консерватория, и на Клод Дебюси, начинаещ учител по музика по това време.

От 1877 г. започва да подпомага със значителни средства и Пьотр Илич Чайковски (6000 рубли годишно), така че той да успее да напусне Московската консерватория, където работи по това време, и да се посвети изцяло на творчеството си. В писмата си до него тя винаги изтъква колко важна е неговата музика за вътрешния ѝ свят. В знак на признателност Чайковски ѝ посвещава своята 4-та симфония. От скромност обаче тя отказва да бъде сложено името ѝ, така че композиторът го посвещава просто „на моя приятел“. Духовната връзка на Чайковски с Надежда фон Мек е толкова силна, че само благодарение на нея той успява да превъзмогне вродената си неувереност и да продължи да работи, въпреки жестоката критика, която го преследва до края на живота му.

От октомври 1890 г. тя обаче спира финансовата си помощ, тъй като сама изпада в сериозно затруднение. Надежда фон Мек умира в началото на януари 1894 г. от туберкулоза, само два месеца след смъртта на Чайковски.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • С Чайковски, Надежда не успява да се види на живо нито веднъж, макар че поддържат усилена кореспонденция и връзка цели 13 години.
  • През 1883 г. синът ѝ Николай се жени за племенницата на Чайковски – Ана Давидова.