Направо към съдържанието

Михаил Чигорин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Чигорин
Михаи́л Ива́нович Чиго́рин
руски шахматист
Информация
ДържаваРуска империя
Роден
12 ноември 1850
Гатчина, Руска империя
Починал
25 януари 1908
Михаил Чигорин в Общомедия

Михаил Иванович Чигорин (на руски: Михаи́л Ива́нович Чиго́рин) е руски шахматист, един от най-великите шахматни класици[1]. Считан е за основоположник на руската шахматна школа[2].

М. Чигорин (отляво) срещу Андрей Ашарин, Рига, 1892 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чигорин е роден на 12 ноември 1850 г. в Гатчина. Когато е 8-годишен остава сирак. Първоначално за него се грижи леля му, но скоро е изпратен в интернат за сираци, откъдето „за участие в безредици“ е изключен през 1868 г. Научава се да играе шах като 16-годишен ученик. Започва да се занимава сериозно с играта по-късно, 21-годишен, в кафенетата и клубовете в Санкт Петербург. Утвърждава се като най-силния шахматист на Руската империя[2][1][3].

През 1881 г. участва за първи път на международен турнир – в Берлин, където разделя третото място. През 1883 г. играе отлично и печели турнира в Лондон[1][3]. Бъдещият първи световен шампион по шахмат Вилхелм Щайниц счита Чигорин за най-неудобния си съперник. Във Виена през 1882 г. двамата завършват 1-1, в Лондон през 1883 г. Чигорин печели с 2-0. Затова Щайниц посочва Чигорин като съперник в мач за определяне на световния шампион по шахмат през 1889 г. През 1889 г. губи мача срещу Щайниц, игран в Хавана с 10,5-6,5[4].

Впоследствие Чигорин завършва реми мач за определяне на претендента срещу Исидор Гунсберг и играе кореспондентен мач с Щайниц. На 1 януари 1892 г. започва вторият му мач за определяне на световния шампион срещу Щайниц, отново в Хавана. Чигорин повежда с 8-7, но Щайниц успява да достигне първи до 10 победи и по този начин да спечели мача[4]. Чигорин почти успява да спечели титлата, но губи с нелепа грешка[3].

През 1893 г. Чигорин играе мач за определяне на претендента срещу Зигберт Тараш в Санкт Петербург, който завършва +9-9=4 и определя Чигорин като претендент. На „турнира на века“ в Хейстингс през 1895 г. заема второто място, като се класира пред Емануел Ласкер, Щайниц и Тараш, като печели и двете партии срещу Щайниц. Заема първо място на турнира в Будапеща[4]. Печели турнирите в Монте Карло през 1901 г. и във Виена през 1903 г.[3]

Стил[редактиране | редактиране на кода]

Стилът на Чигорин е универсален. Той е еднакво добър както в атака, така и в защита. Чигорин вижда шахмата като изкуство и оставя спортния елемент на заден план[1]. В атака Чигорин има острокомбинационен стил и е виртуоз на разнообразни гамбити. В по-късните си години е считан за „последния шахматен романтик“[4].

Обществен живот[редактиране | редактиране на кода]

Чигорин издава шахматните списания „Шахматный листок“, „Шахмтный вестник“ и „Шахмтый“ и работи за организирането на шахматния живот и популяризирането на играта. Организира обединението на руските шахматисти и организира първия всерусийски турнир през 1899 г.[3]

След успеха в Будапеща Щайниц пише в писмо до Чигорин: „Вашата победа донесе огромна слава на Русия, която в последно време направи най-много за развитието на шахмата. Тя, безспорно, дължи това и на Вашия гений и авторитет“. Според полския шахматист Шимон Винавер Чигорин е „роден гений“ и „първият руснак, който започна да работи за създаването на обществен живот в Русия[1].

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

В знак на признателност към Чигорин в Санкт Петербург, Москва, Ростов на Дон и Сочи, се организират шахматни мемориали. Победители в тях са били Ласкер, Акиба Рубинщайн, Михаил Ботвиник, Борис Спаски, Михаил Тал, Виктор Корчной и Лев Полугаевски[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е Владимир Петров. Михаил Чигорин бил сигурен, че печели във всеки момент // Монитор. „Монитор“ ЕООД, 12 януари 2008. Архивиран от оригинала на 2015-06-12. Посетен на 3 март 2012.
  2. а б Календар: През 1850 г. е роден Михаил Чигорин // focus-sport.net. Информационна Агенция „Фокус“. Посетен на 3 март 2012.
  3. а б в г д гм Маргарита Войска. Чигорин - „световният“ неудачник // Сега. СЕГА АД. Посетен на 3 март 2012.
  4. а б в г Вилхем Щайниц – Световен шампион по Шах // chessbgnet.org. Българска шах мрежа. Посетен на 3 март 2012.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Шахмат“ съдържа още статии, свързани с играта-спорт.
Можете да се включите към Уикипроект „Шахмат“.