Направо към съдържанието

Мико Комитски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мико Комитски
български революционер

Роден
Мико Стоянов Соларски
около 1850 г.
Починал
1926 г. (76 г.)
село Скравена, Царство България
ПогребанСв. св. Козма и Дамян, Скравена, Република България

Националностбългарин
Мико Комитски в Общомедия

Мико Стоянов Соларски (Комитски) e участник в Ботевата чета от с. Скравена. Зароди участието му в четата получава прозвището „Комитата“, което става и негово фамилно име.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 1850 г. в с. Скравена. Съвсем млад заминава за Румъния, за да търси препитание. Там попада сред революцинно настроените българи емигранти и става един от Ботевите четници. След смъртта на Христо Ботев и разпада на четата, Мико Стоянов попада в групата на Никола Войновски. Когато групата преминава през местността Оденов преслъп, между селата Литаково и Осеновлаг, той се отделя от другарите и се връща в родното си село Скравена. Укрива се около 2 месеца с намерението да се върне в Румъния. Тъй като това се оказало невъзможно, той се предал. Откаран на съд в София. По пътя от един кантон турски чиновник вижда арестувания, вързан с въже комита, и наредил на заптието да го оковат с вериги, защото „Комита не се връзва с въже“.

Надгробен камък на Ботевия четник Мико Стоянов Соларски в двора на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в Скравена

Съден, но по-късно е освободен. Връща се в Скравена, създава семейство, Има 2 деца. Умира през 1926 г. Погребан е в черковния двор, според последното му желание, до мястото, където са били погребани главите на неговите другари.

Приживе Мико Комитски се радва на почит и уважение. Портретът му е поставен в училището. Посещават го деца и жители на селото с цветя, а той им разказва за четата. Възрастните хора си спомнят, че в дома му идвала военна духова музика от Орхание по повод патриотични празници и изпълнявала маршове, а той слушал и плачел.

Улицата, на която е живял, носи неговото име, а на къщата е поставена паметна плоча.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ботевите четници разказват. Нар. Младеж, 1975, ст. Мико Комитски
  • Ботевата чета след смъртта на войводата, Изд. но Оф, 1984
  • Георгиев, Л. Из миналото на с. Скравена, Изд. на Оф, 1974
  • Данни за Ботевата чета, фототипно издание.