Направо към съдържанието

Марина Весялуха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марина Весялуха
Марина Весялуха, 2015 г.
Марина Весялуха, 2015 г.
Родена15 юли 1987 г. (36 г.)
Професияжурналист, поет, преводач
Националност СССР
 Беларус
Активен период2005 –
Жанрлирика, документалистика
Направлениелитературознание
Марина Весялуха в Общомедия

Марина Весялуха (на беларуски: Марына Весялуха) е беларуска журналистка литературна критичка, литературовед, преводачка и поетеса.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Марина Михайловна Весялуха е родена на 15 юли 1987 г. в Миори, Витебска област, Беларуска ССР, СССР. Завършва средното си образование в град Мижевичи, Гродненска област, със златен медал през 2004 г. Следва във Факултета по чужди езици на Барановичския държавен университет. Прави следдипломна квалификация в Центъра за изследване на беларуската култура, език и литература на Националната академия на науките на Беларус в Минск. Работи като младши сътрудник в сектора за история на беларуската литература на Националната академия на науките. През 2011 г. получава магистърска степен по филология в литературознанието от Беларуския държавен педагогически университет.

В периода 2010 – 2016 г. работи като редактор, ръководител на отдел „Книжен свят“ на вестник „Литература и изкуство“. В периода 2016 – 2017 г. работи като редактор на отдела за култура в централния беларуски вестник „Звязда“, в периода 2017 – 2018 г. е журналист във вестник „Медицински вестник“, а в периода 2018 – 2020 г. работи като изпълнителен секретар на вестник „Литература и изкуство“.

Дебютира през 2008 г. с поетични творби в списание „Глаголи“ докато учи в Барановичския университет.

Пише разработки по теорията на съвременния литературен процес, авторка е на критични статии, рецензии на книги и се занимава с литературно и художествено творчество. През 2013 г. е един от лауреатите в конкурса за млади критици „Адам Бабареко“. През 2015 г. получава първа награда в номинацията „Най-добър рецензент“ на XI национален конкурс на печатни издания „Златен рицар“. През 2018 г. участва в журито за награда за дебют „Максим Багданович“.

Марина Весялуха живее в Минск.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Кавалеры з дрэннымі зубамі (?)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Марына Міхайлаўна Весялуха“ в Уикипедия на белоруски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​