Направо към съдържанието

Михай Крецу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Майкъл Крету)
Майкъл Крету
Mihai Creţu
румънски музикант
Роден
18 май 1957 г. (67 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимMichael Cretu, M. C. Curly[1]
Стилелектронна музика
Инструментипиано, вокал
Активностот 1980 г.
ЛейбълVirgin
Участник вMoti Special, „Енигма
Семейство
СъпругаСандра (7 януари 1988 – ноември 2007)
Деца3

Уебсайт

Михай Крецу (на румънски: Mihai Creţu), с артистични псевдоними Майкъл Крету или Curly M.C., е известен румънски музикант, продуцент, певец, композитор и текстописец.

Световно познат със създадения от него проект „Енигма“, продуцирането на групи като „Boney M“ и „Milli Vanilli“, както и като съпруг на световноизвестната дискозвезда от 1980-те и 1990-те години Сандра, с която са женени от 1988 до 2007 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Майкъл Крету е роден в Букурещ, Румъния, на 18 май 1957. Учи класическа музика в Букурещ (1965), а през 1968 в Париж, Франция. Между 1975 и 1978 следва в музикалната академия във Франкфурт, Германия.

Крету се отказва от класическата музика и работи заедно с легендарния продуцент Франк Фариан, с когото продуцират „Boney M“ и „Milli Vanilli“. За двете групи свири и на кийборд. По-късно (1987) продуцира албума на Майк Олдфийлд, наречен „Islands“. Румънецът участва главно в песента „The Time Has Come“.

Запознава се с бъдещата си жена Сандра, докато тя е част от групата „Arabesque“, а той свири на кийборд на тяхно турне. Двамата се женят на 7 януари 1988. Имат двама синове близнаци Никита и Себастиан (р. 1995). Двамата се развеждат официално през 2007 година.

Кариерата му е подпомогната от успели изпълнители – Goombay Dance Band, Питър Корнелиъс, Манфред „Tissy“ Тиерс, Йенс Гад, Франк Питърсън, ATB, Jam & Spoon, Рут-Ан Бойл и Андрю Доналдс.

Майкъл Крету притежава A.R.T. Studios в Ибиса, преди да се премести в новото си имение.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Първият солов сингъл на Крету е „Wild River“, издаден през 1978, а първият самостоятелен албум („Ausgewählte Goldstücke“ на немски и „Moon, Light & Flowers“ на английски) година по-късно.

Последвалият втори албум е „Legionäre“ – 1983. Песните в него са на немски.

Третият солов албум, наречен „Die Chinesische Mauer“, издаден през 1985. Този албум е познат и като „The Great Wall of China“, въпреки че текстовете на песните са на немски. А английската версия (с текстове на английски) се нарича „The Invisible Man“ и е с различна продължителност от оригиналната продукция.

Майкъл Крету няма издаден самостоятелен албум или сингъл в България.

С други изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

  • Moti Special: Motivation (1985)
  • Cretu and Thiers: Belle Epoque (1988)
  • Cornelius and Cretu: Cornelius and Cretu (1992)
  • Trans Atlantic Air Waves: The Energy of Sound (1998, с Йенс Гад)

Нито един от тези албуми не е издаден в България.

„Енигма“[редактиране | редактиране на кода]

„Енигма“ се сочи като феномен, представящ ню ейдж музиката. Първоначално Крету предпочита да не се знае кой (кои) стои зад този музикален проект и използва псевдонима Curly MC, с който са подписани всички песни от първия албум на Енигма. Потайността е нарушена заради успеха, който последва след издаването на сингъла „Sadeness part I“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. xx0018209 // Посетен на 30 август 2020 г.