Направо към съдържанието

Любомир Каролеев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Любомир Каролеев
български диригент
Роден
Починал
18 януари 1995 г. (65 г.)
София, България

Учил вНационална музикална академия

Любомир Каролеев (18 юни 1929 – 18 януари 1995) е български диригент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Любомир Каролеев е роден в София. Дипломира се със специалност „пиано“ при проф. Мара Петкова, а по-късно завършва и първия в България клас по хорово дирижиране на проф. Георги Димитров в Музикалната академия. През 1959 година започва да работи като втори диригент на хора на Софийската опера. През 1968 година е назначен за главен диригент на хора. Остава негов ръководител 23 години. Паралелно с това дирижира и хор „Кавал“.

Получава два пъти предложения за работа в чужбина – от Музикалната академия „Санта Чечилия“ в Рим и от операта в Анкара. Отказва и двата пъти, заради желанието си да остане в България.

Любомир Каролеев е единственият български диригент, работил няколко години подред със световноизвестния Херберт фон Караян. По лично настояване на маестро Караян хорът на Софийската опера е поканен през 1979 година за участие в летния музикален фестивал в Залцбург. Следват още четири покани – съответно през 1980, 1984, 1985 и 1986 година. Караян е убеден, че ръководеният от Каролеев хор е „уникално добър“. Когато през 1983 година маестрото идва за първи и единствен път в България, заедно с Виенската филхармония, не един и двама диригенти започват да му предлагат своите хорове за бъдеща съвместна работа в Залцбург. Караян отсича, че иска „онзи диригент с брадичката“, визирайки Каролеев.

След едно от поредните участия на фестивал в Залцбург Николай Гяуров казва, че хористите на Софийската опера са „феноменални“.

Освен с Херберт фон Караян, хорът на Софийската опера работи още с диригенти като Рикардо Мути, Рикардо Шаи, Пиеро Фаджони. Излиза на една сцена с певци като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили, Монсерат Кабайе, Мирела Френи. Участва в концерти и записи с Виенската и Берлинската филхармония. Известни музикални къщи в света ползват услугите на хора на операта, под диригентството на Любомир Каролеев, за редица аудио и видео записи.