Направо към съдържанието

Любен Телчаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Любен Телчаров
лекар
Роден
1907 г.
Починал
1995 г. (88 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България
Медицина
Областанатомия

Професор Любен Телчаров е български учен, доктор на медицинските науки, патоанатом, основател на първата Катедра по патологична физиология в България към Медицинския университет в град Пловдив; планинар и алпинист, един от учредителите на Българския алпийски клуб и на Планинската спасителна служба; извършва първото зимно преминаване на Кончето в Пирин (1934).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Любен Телчаров е роден в Оряхово през 1907 г. Завършва медицина. Специализирал е във Франция.

Любен Телчаров (Пината) е известен с приноса си към планинарското дело в България. През 1929 година участва в учредяването на Българския планински клуб (по-късно Български алпийски клуб). Един от съоснователите на Планинската спасителна служба през 1933 година.

През 1934 година прави първото зимно преминаване на скалния ръб Кончето в Пирин заедно с фотографа Никола Миронски. На 31 август 1936 г. Любен Телчаров и Емануил Шаранков изкачват в Гърция първенеца на Олимп – Митикас.[1]

През 40-те години работи в Католическата болница в Пловдив. Подкрепя усилията на д-р Теофил Груев да за създаване на медицински факултет в Пловдив. Непосредствено след основаването на Медицинския факултет през 1946 г., Любен Телчаров създава и ръководи Катедрата по патологична анатомия. През 1947 г. в състава на новооткрития Медицински факултет в гр. Пловдив се разкрива първата Катедра по патологична физиология в България. Неин основател и първи ръководител е проф. д-р Любен Телчаров. Той е ученик на професорите Моллов и Клисуров и на първия преподавател по патофизиология в България доц. Минко Добрев. Проф. д-р Любен Телчаров ръководи катедрата от 1947 до 1963 г.[2]

През 70-те години проф. д.м.н. Любен Телчаров работи в Института по курортология и физиотерапия към Министерството на народното здраве в София.

Умира през 1995 г. в София.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]