Направо към съдържанието

Луис Сернуда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луис Сернуда
Luis Cernuda Bidón
Роден21 септември 1902 г.
Починал5 ноември 1963 г. (61 г.)
Професияписател, литературен критик
Националност Испания
НаправлениеПоколение '27
Луис Сернуда в Общомедия
Родният дом на Луис Сернуда

Луис Сернуда Бидон (на испански: Luis Cernuda Bidón) е испански поет и литературен критик. Той е сред видните фигури на литературното течение Поколение '27, а в творчеството му е отразена и неговата хомосексуалност.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Луис Сернуда е роден през 1902 в Севиля в семейството на военен. През 1925 завършва право в Севилския университет. След смъртта на баща си заминава за Мадрид и се включва в литературния живот. През 1927 г. публикува първата си стихосбирка „Perfil del aire“. Издадената през 1931 г. „Los Placeres Prohibidos“ е силно повлияна от сюрреализма. Основната част от стиховете му е включена в многократно разширяваната „La realidad y el deseo“.

Сернуда е активен поддръжник на Втората испанска република. Краят на Испанската гражданска война го заварва на обиколка във Великобритания в подкрепа на републиканците. До края на живота си не се завръща в родината си, като живее във Великобритания (1938 – 1947), Съединените щати (1947 – 1952) и Мексико (1952 – 1963).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Luis Cernuda в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​