Направо към съдържанието

Луис Алварес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луис Алварес
Luis Walter Alvarez
американски физик

Роден
Починал
Бъркли, САЩ

Националност САЩ
Учил вЧикагски университет
Научна дейност
Областфизика
Работил вКалифорнийски университет – Бъркли
Известен сдейността си в областта на физиката на частиците
Награди Нобелова награда за физика (1968)
Семейство
СъпругаДжанет Л. Ландис (ж. 1958 – 1988);
Джералдин Смитуик (ж. 1936 – 1957)
Подпис
Луис Алварес в Общомедия

Луис Уолтър Алварес (на английски: Luis Walter Alvarez) е американски физик, изобретател и професор, носител на Нобелова награда за физика за 1968 година[1]за изключителен принос във физиката на елементарните частици, в частност за откритието на голям брой резонанси, станало възможно благодарение на разработената от него техника с използване на водородна мехурчеста камера и оригинален анализ на данните“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 юни 1911 година в Сан Франциско, САЩ, в семейството на лекар. От 1924 учи в политехническата гимназия в родния си град, но през 1926 баща му е назначен в клиника в Рочестър, Минесота. Семейството се премества в Рочестър, където Алварес продължава образованието си. След завършване на гимназия постъпва в Чикагския университет, където получава докторска степен по физика през 1936 година.

Алварес работи главно в областта на физиката на елементарните частици. Неговите изследвания позволяват усъвършенствуването на мехурчестите камери, предназначени за регистриране и изследване на елементарни частици с кратък живот, създавани в ускорителите за частици.

Дейност в други области[редактиране | редактиране на кода]

Луис Алварес се отличава с многостранни интереси. Така през 1965 г. той оглавява експедиция в Египет, която с помощта на космически лъчи се опитва да изясни дали съществуват още неоткрити (тайни) помещения в пирамидата на Хефрен в Гиза. През 1980 г. той, заедно със сина си Уолтер Алварес, геолог по специалност, предлага метеоритна хипотеза за масовото измиране през късната креда (вж. Кратерът Чиксулуб и измиране на динозаврите). Като основа за тази хипотеза са послужили откритите от тях в морските седименти иридиеви аномалии.

Освен всичко друго Алварес предлага оригинална теория за убийството на Джон Кенеди[2].

Умира на 1 септември 1988 година в Бъркли на 77-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Луис Алварес // nobelprize.org. Посетен на 10 март 2008. ((en))
  2. Alvarez 1987, с. 239 – 250.