Направо към съдържанието

Локет (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Замък Локет
Hrad Loket
Замъкът Локет
Замъкът Локет
Карта Местоположение
Информация
Страна Чехия
МестоположениеКарлови Вари
СтатутПаметник на културата
СайтОфициален сайт
Замък Локет в Общомедия

Ло́кет (на чешки: Hrad Loket) е каменен замък в Чехия, на около 120 km западно от Прага, в околностите на град Карлови Вари. Името си получава от думата лакът, от чупката на река Охрже, на чиито брегове се извисява замъкът. По една от версиите, замъкът е издигнат като погранична крепост.

История[редактиране | редактиране на кода]

В писмени източници замъкът за първи път се споменава през 1234 г. Въпросът кой от владетелите на Чехия основава крепостта, и до днес остава спорен. Сред възможните основатели се назовават княз Владислав II, кралете Отокар I и Вацлав I.

В Средновековието Локет придобива важно стратегическо значение като непристъпна твърдина на границата с германските земи, макар че след избора на Карел IV за император на Свещената Римска империя, Локет губи ролята си на погранична крепост. В същото време значението на замъка остава: той съхранява особения си статут на резиденция на чешките крале. При сина на Карл IV, Вацлав IV, Локет продължава разширението си и става още по-важна крепост.

През 15 век император Сигизмунд предава Локет на рода Шлик. Замъкът постепенно запада. През 1822 г. той е превърнат в затвор, действащ до 1949 г.

От 1968 г. е паметник на културата и открит за посещения като музей.[1] В замъка е сниман филмът „Казино Роял“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Замък Локет, архив на оригинала от 2 февруари 2014, https://web.archive.org/web/20140202112555/http://www.vcity.name/loket/3001/, посетен на 20 май 2014 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]