Направо към съдържанието

Ливанска гражданска война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ливанска гражданска война
Бейрут по време на войната, 1982 г.
Бейрут по време на войната, 1982 г.
Информация
Период14 април 1975 – 13 октомври 1990 г.
(15 години, 5 месеца и 29 дни)
МястоЛиван
Резултат• Арабска възпираща сила
Споразумение от Таиф
ТериторияСирийски контрол над Ливан
Страни в конфликта
Ливан Ливанско национално движение
Командири и лидери
Пиер Джемайел
Уилям Амин Хауи
Чарлз Малик
Камал Джумблат
Ибрахим Колейлат
Жорж Хауи
Общи загуби
Жертви: 120 000 – 150 000 души
Ливанска гражданска война в Общомедия

Ливанската гражданска война е конфликт, който се разразява в Република Ливан през 1975–1990 г. Причина за избухване на конфликта е преместването на въоръжените отряди на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) от Йордания в Ливан през 1970 г. в резултат на т.нар. черен септември.

Краят на войната се поставя с посредничеството на Саудитска Арабия с преговорите в Тайф от края на 1989 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ливанската гражданска война коства живота на над 120 000 души, 115 000 са ранени и 20 000 се водят безследно изчезнали. Близо 800 000 ливанци емигрират в чужбина.

След арабско-израелската война от 1948 г. Ливан става дом за над 150 хил. палестински бежанци. От 1970 г. до 1973 г. ООП е в центъра на Йорданската гражданска война, която пропъжда голяма част от палестинските бойци и бежанци в Ливан. До 1975 г. те вече са 300 хил. души, създавайки държава в държавата в Южен Ливан. ООП става все по-силна и по-силна и изиграва главна роля в Ливанската гражданска война.

Ливанската гражданска война е резултат от конфликти и политически компромиси от времето на колониализма, сложно демографско развитие, вътрешни религиозни християнски и мюсюлмански конфликти, намесата на Сирия, Израел, ООП и това, че е част от Студената война са причините за нея. На 13 април 1975 г., в отговор на опита за убийството на водачите на един от християнските кланове, членове на неговата партия разстрелват палестинци в един от кварталите на столицата Бейрут. Този акт се счита за началото на гражданската война в Ливан, която не е на религиозна основа, поради фактът, че всеки е срещу всеки — християни срещу християни, палестинци срещу християни, мюсюлмани срещу мюсюлмани, както и християни срещу мюсюлмани. Във войната взимат участие САЩ, Франция, Израел и Ватикана на страната на християните, а за мюсюлманите се сражават СССР, Сирия, Палестина и арабските страни. Това е една от войните взела най-много цивилни жертви в рамките на арабско-израелския конфликт.

На 10 юли 1981 г. след кратък мир насилието отново избухва в Южен Ливан, причина за това е убийството на израелския посланик в Лондон. Израелски въздушни сили атакуват палестински цели в Ливан и в същия ден палестинци обстрелват северен Израел с ракети. Вследствие на тези нападения Израел започва операцията „Мир за Галилея“ начело с министъра на отбраната Ариел Шарон. На 6 юни 1982 г. 2000 израелски танка, 10 хил. армия, 1000 самолета и 500 военни кораба, започват офанзива на север от границата на Израел към Бейрут. Цел на евреите е ООП да се изтеглят на 40 км. навътре в Ливан. След постигането на тази цел, те продължават към столицата, където са основните сили на палестинците. Градът е под тежка обсада и постоянни бомбардировки в продължение на 3 месеца. В края на август същата година е постигнато споразумение и ООП заминават за Тунис. Вакуума, който се получава вследствие на заминаването на ООП позволява на израелската армия да обгради бежанските лагери в Бейрут и да позволи на ливанските християнски милиции да избият много от намиращите се там палестинци. Израелските части не се намесват в избиването палестинските мюсюлмани от лагерите. Броят на убитите ливанци и палестинци след „Мир за Галилея“ възлиза на 17825 души. Израел изтегля войските си само на 40 км. навътре в Ливан, като окупира градовете и селата отвъд тази линия, както и най-важния източник на питейна вода за Ливан – река Литани. Израел се изтегля от Ливан през 2000 г. вследствие на борбата на съпротивата в лицето на Хизбула. Войната в Ливан приключва на 22 ноември 1990 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]