Направо към съдържанието

Лев Гросман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лев Гросман
Лев Гросман през 2011 г.
Лев Гросман през 2011 г.
Роден26 юни 1969 г. (54 г.)
Професияписател, журналист
Националност САЩ
Активен период1997-
Жанрнаучна фантастика, фентъзи
Известни творбипоредица „Магьосниците“

СъпругаХедър О'Донъл (2000 – ?)
Софи Ги (2010-)
ДецаЛили, Бенедикт
Уебсайтlevgrossman.com

Лев Гросман (на английски: Lev Grossman) е американски журналист и писател на бестселъри в жанра фентъзи.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Лев Гросман е роден на 26 юни 1969 г. в Лексингтън, Масачузетс, САЩ, в семейството на поетите и преподаватели Ален и Джудит Гросман. Има брат-близнак и сетра. Отраства в Лексингтън. Чете много и иска да стане писател.

Завършва през 2001 г. с отличие и бакалавърска степен английска филология в Харвардския университет, и с магистърска степен Йейлския университет. Работи по докторска програма в Йейл, но напуска преди за завърши.

След дипломирането си се мести в Ню Йорк и работи като журналист, а от 2002 г. като литературен критик във вестник „Тайм“. Интервюирал е личности като Бил Гейтс, Стив Джобс, Салман Рушди, Нийл Геймън и Джони Кеш.

През 2000 г. се жени за Хедър О'Донъл, преподавател в Йейлския университет. Имат дъщеря. Развеждат се. През 2010 г. се жени за Софи Ги, с която имат двама сина.

Първият му роман „Warp“ (База) е публикуван през 1997 г. и е екзенстициална история за младеж, който е загубил представа за реалността от увлечеността си по „Стар Трек“. Романът получава отрицателни критики.

Вторият му роман „Codex“ е публикуван през 2004 г. Той представя мистериозната фантастичната история на млад инвестиционен банкер, който открива безценен средновековен кодекс, завладяваща компютърна игра и се бори с неизвестен враг, който прави невъзможно откриването на тайните на книгата. Романът става международен бестселър и го прави известен.

През 2009 г. е издаден първият му фентъзи роман „Колеж за магьосници“ от поредицата „Магьосниците“. Младият Куентин Колдуотър е отличен ученик и обсебен от поредица фентъзи книги за страната Филория. Изведнъж попада в укрито с магия място в Ню Йорк – колежът по магия „Брейкбилс“. Макар и гений в реалността, ученето в колежа е много трудно – мъчителни упражнения, заклинания на старохоландски и келтски, различни предизвикателства. Когато обаче открива, че Филория съществува, животът му придобива други цели и смисъл. Книгата става бестселър и е номинирана за различни награди. Удостоена е с наградата „Джон Кемпбъл“ за нова фантастика. През 2015 – 2016 г. романът е екранизиран в едноименния телевизионен сериал с участието на Джейсън Ралф, Стела Мейв и Оливия Тейлър Дъдли.

Произведенията на писателя са издадени в над 25 страни по света.

Лев Гросман живее със семейството си в Бруклин, Ню Йорк.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Warp (1997)
  • Codex (2004)

Серия „Магьосниците“ (Magicians)[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Magicians (2009) награда „Джон Кемпбъл“
    Колеж за магьосници, изд.: ИК „СофтПрес“, София (2010), прев. Весела Прошкова
  2. The Magician King (2011)
  3. The Magician's Land (2014)

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

  • Endgame (2010)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2015 – 2016 The Magicians – ТВ сериал, по „Колеж за магьосници“, участва и като артист в 1 епизод

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]