Направо към съдържанието

Кричимски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кричимски манастир
„Рождество Богородично“
Църквата на манастира отвън
Църквата на манастира отвън
Карта Местоположение
Страна България
Населено мястоКричим
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияПловдивска
ИзгражданеIX – X век
Статутдействащ мъжки манастир,
паметник на културата
Кричимски манастир
„Рождество Богородично“
в Общомедия
Интериорът на храма

Кричимският манастир „Рождество Богородично“ е български мъжки православен манастир в околностите на град Кричим, България. Манастирът е част от архиерейско наместничество Пловдив, на Пловдивската епархия на Българската православна църква. Храмовият празник на манастира е на Голяма Богородица – 15 август.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Портата на манастира

Кричимският манастир е разположен в западнородопския рид Баташки снежник, на левия бряг на река Въча, на около 6 км южно от самия град Кричим. До него може да се стигне с автомобил по първокласния път Кричим – Девин по поречието на Въча. В съседство е Кричимският минерален извор.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че манастирът е основан през ІХ-Х[1] или през ХІІІ век.[2] При потушаването на Априлското въстание (1876 г.) е опожарен. Възобновен е в 1932 г., а от 2006 година е действащ.

В двора му е съхранена голяма каменна плоча от чешма с надпис, разделен в две части с кръст, носен от два птицеобразни змея. Горният надпис гласи: „От богохран(имото) село Бата(к), Вело, Гено, Тено, Анас(тас), Дело“, а долния: „Изволением отца и поспешением сина и совершением (светаго духа), направи се сия чешма в лето 1592 со ктитор Илия при игумена Онуфрия. Бог да прости“. Това е и най-старата ктиторска чешма установена в България.[3] Както и най-старото упоменаване на град Батак.

Манастирът представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, жилищна сграда и красива каменна чешма. В миналото е имал два метоха: в гр. Кричим и в с. Козарско.

Манастирът е обявен за паметник на културата.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]