Направо към съдържанието

Костадин Дурев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Костадин Дурев
български певец
Роден
Починал
14 август 2011 г. (91 г.)
Музикална кариера
Стилбългарска народна музика
Инструментивокал
Гласбаритон
ЛейбълБалкантон

Костадин Дурев е български лекар и народен певец от Родопската фолклорна област.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 октомври 1919 г. в село Широка лъка, Дьовленско. До 1922 г. семейството му живее в село Пашмакли (днес град Смолян), където баща му служи като офицер. Макар да няма военно образование, го използват в армията като по-образован за времето си – завършил е Първа мъжка гимназия в Пловдив, а след това и Школата за запасни офицери в София.

От 1922 до 1934 г. баща му е демобилизиран и изпратен в Дьовлен (днес Девин) като началник на телеграфо-пощенска станция. Там младият Дурев завършва няколко отделения. По-късно родителите му се преместват в Доспат, където междувременно баща му е кмет.

След седми клас Костадин Дурев постъпва в Софийска духовна семинария, където учат такива светила като икономистът академик Евгени Матеев, писателят Камен Калчев, патриарх Максим, генералът Добри Джуров и др.

През 1937 година, докато е още в семинарията, е първата му изява в радиото. Изпълнява по нареждане на учителя си по риторика една проповед. Тогава го карат да изпее и една родопска песен. Предаването се излъчва от семинарската църква. Песента, прозвучала тогава, е „На мене ли си, Русо, сордна и гневна“.

Българският екзарх Стефан, който е брат на баба му, планува да изпрати Дурев да учи богословие в Кеймбридж със стипендия, осигурена от кентърбърийския епископ. Записан е, но поради заболяване от пиелонефрит не успява да замине.

Дурев завършва семинарията през 1938 г. След завършването ѝ записва богословие и учи един семестър, после втори – славянска филология. Същевременно обаче се явява и на приравнителни изпити в Първа мъжка гимназия, защото със семинаристко образование не би могло да продължи да учи друго, освен богословие, военно училище и учителство.

След вземане на гимназиалната диплома се записва в специалност „медицина“ в София. През 1944 г. завършва петте медицински курса. В началото на 1945 година го изпращат на съкратен 45-дневен курс в Школата за запасни офицери. Тук се запознава с поетът Валери Петров, който също е на преподготовка по това време. Изпращат по военни болници в Пловдив, Габрово, Велинград и др. След демобилизацията работи в село Смилец, Панагюрско.

През 1951 г. завършва специализация в ИСУЛ по физиотерапия, след което става началник на туб-диспансера в Широка лъка, който през 1959 г. е преместен в Девин и се слива с градската болница.[1] През 1952 г. Дурев от София идва в Широка лъка. В същото време Георги Бояджиев издирва изпълнители на родопски песни. Двамата с Дурев записват пет родопски песни на магнетофон, от които: „Де се е чуло видяло“, „Я се покачи, Яно мари, на висок чардак“, „Черешка е цвет цветила“. Песента „Девойко мари хубава“ Дурев записва през 1955 година.

Тя веднага става мелодия на годината по радиото. Записва я с народния оркестър на Радио „София“, а в съпровод на гайда, защото гласът му е по-висок от тона на гайдата. В радиото той има записани 40 песни, но половината от тях са изтрити, защото се споменават „непозволени“ по онова време имена – Асан, Фатме и др.

Костадин Дурев е носител на златни медали на събор в Копривщица през 1963 година на Агликина поляна. Има издадена малка грамофонна плоча с негова снимка в родопска носия. Песни, записани на нея, са „Накичилу съй“, „Димитрице, млада булко“ и „Бре Асане“.

Д-р Дурев е помогнал на много хора освен с медицинските си познания и с песента. Негови близки разказват следната забавна история: трябвало да лекува баба в Тешел. Викат го и разбира, че жената е с тежка пневмония. Казал, че трудно ще се излекува. Бабата му се оплакала: „Мен ма е хич не страх, че ша умра. Ами ма е жал, че нема кой да ма опее“. Д-р Дурев казал: „Туй е льосна работа“. Запалили две-три свещи и изкарал цялото опело. Жената оздравява, но синовете ѝ го попитали: „Докторе, какво ти дължим?“, а Дурев отговорил: „Ами аз не съм я излекувал“. Синовете настояли: „Поне за попското да си ти платим“.

За песента „Девойко, мари хубава“ Дурев казвал, че не е негова песен, а на народа. „Чух я от възрастни хора, докато обикалях родопските села като млад доктор. Хареса ми и я научих“, обяснявал като го питали.

Умира на 14 август 2011 г. в град Пловдив.

Песента „Девойко, мари хубава“ в изпълнение на Костадин Дурев е включена в компилацията „Вечните песни на България“.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пред роднините си К. Дурев споделя, че когато е бил дете се е разболял от туберколоза. Негов приятел също е бил болен. Двамата са били изпратени при народен лечител за съвет (като по онова време, поради липсата на адекватно медицинско обслужване в Царство България – или изцяло поради липса на такова – в Родопите са процъфтявали народната медицина и билколечението и е имало редица прочути народни лечители, към които се стичали хора от цялата страна). Лечителят ги посъветвал да пренощуват една – две седмици в някоя кошара между овцете, но те трябвало да легнат направо на земята. Дурев разказва, че това било ужасно преживяване и че приятелят му не издържал и си заминал още на другия ден. Той обаче успял да прекара всичките две седмици в кошарата докрай и по този начин успял да се излекува. Малко по-късно другарчето му починало от болестта. Може би това било едно от събитията, което свързало по-късно живота му с медицината. Оздравяването си той обяснява със серните съединения, които се отделят от овцете. (*бел. личен архив)
  2. Събраха вечните песни на България, в-к „Стандарт“, 30 юли 2005 г.