Направо към съдържанието

Константин Димитров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин Димитров
български политик

Роден
28 януари 1957 г. (67 г.)

Учил вПърва английска езикова гимназия
Политика
ПартияДемократи за силна България
Народен представител в:
XL НС   
Константин Димитров в Общомедия

Константин Стефанов Димитров е български политик, заместник-министър на външните работи.

Завършва английска филология (с втора специалност немски език) във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет през 1984 г. Работи като преводач, редактор и преподавател по английски език до 1992 г., когато постъпва на работа в Министерството на външните работи.

От 1998 г. е заместник-министър, член на Съвета за сигурност при министър-председателя и член на Комисията по търговия с оръжие и стоки и технологии с двойно предназначение. От 2000 до 2002 г. е ръководител на мисията на България в НАТО и ЗЕС и посланик в Белгия и Люксембург. От 2002 до 2006 г. е изпълнителен директор на Института за евроатлантическа сигурност.

През 2004 г., след оттеглянето на група депутати начело с Иван Костов от Съюза на демократичните сили, е сред основателите на политическа партия Демократи за силна България (ДСБ) и е избран за член на Националното ръководство на партията.

От 2005 г. е депутат в XL народно събрание и заместник-председател на Комисията по външна политика. От 2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, като след присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 придобива статут на евродепутат до май същата година. Избран е за член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и за заместник-член на Комисията по външни работи.

През 2007 г. е водач на листата на ДСБ за изборите за евродепутати, след като на проведените през март 6 регионални събрания за подреждане на кандидатите на партията е класиран на първо място. ДСБ получава 4,35% от гласовете и остава без представители в Европарламента.

В периода 7 декември 2009 – 21 февруари 2012 г. е заместник-министър на външните работи.

От 21 февруари 2012 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.[1]

Владее английски, немски, френски и руски език. Женен, с 1 дъщеря.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Указ №66 от 21.02.2012 г. Обн. ДВ. бр.18 от 2 март 2011 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за