Направо към съдържанието

Клари Катона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клари Катона
Катона Клари през 1978 г.
Катона Клари през 1978 г.
Информация
Родена
20 октомври 1953 г. (70 г.)
От Унгария
Стилпоп, поп-рок
Професиипевица
Глассопран
Активностот 1972 г.
Музикален издателХунгаротон“ („Пепита“), „Кълъмбия Рекърдс
Свързани изпълнителиБергенди“, „В'Мото-Рок“ „Локомотив ГТ“, Ференц Демиен, Габор Пресер
Уебсайтkatonaklari.hu
Клари Катона в Общомедия

Кла̀ри Ка̀тона (на унгарски: Katona Klári; Рацкеве, 20 октомври 1953 г.) е унгарска певица.

Нарежда се сред най-утвърдените женски имена на унгарската музикална сцена от втората половина на XX век заедно с Кати Ковач, Жужа Конц, Шаролта Залатнай и Тери Харангозо.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

1966 – 1976 г. Първи успехи и участия на фестивали[редактиране | редактиране на кода]

Пее от 1966 г., когато е на 13 години, а на 14 години се премества да живее в Будапеща. Учи пеене при оперната певица Олга Шик.[1] Кариерата си на певица започва като вокалистка на група „Кек Чилаг“ („Синя звезда“), след това – на „Неотон“, а впоследствие продължава самостоятелно. Участва в местни радио конкурси, като Tessék választani! („Изберете!“) и Made in Hungary („Произведено в Унгария“), както и на провеждащия се през лятото Фестивал за танцова песен (Táncdalfesztival), на чието издание през 1971 г. участва с песента Bővizű forrás („Пълноводен извор“) и печели Наградата за изпълнение. Постепенно започва да представя страната си и на чуждестранни фестивали.

През 1974 г. участва в международния конкурс на фестивала „Братиславска лира“ в тогавашна Чехословакия и печели „Златна лира“.[2] Песента Ablak nincs az emberen („Човекът няма прозорец“), с която се явява на „Произведено в Унгария“ през 1975 г. и която е била предназначена първоначално за Кати Ковач, ѝ носи I награда. През лятото участва и в международния конкурс на „Златният Орфей“ в България с песента School for Young and Old (английска версия на „Училище за малки и големи“ на „Щурците“ по музика на Кирил Маричков и английски текст на Хайно Ищван). Печели Наградата на Комитета за телевизия и радио (КТР) и изпълнението ѝ е включено в издадената от „Балкантон“ дългосвиреща плоча „Златният Орфей '75. Лауреати и гости“ (ВТА 1871).[3] През 1976 г. участва на първото издание на Международния фестивал за филмова и популярна песен в Истанбул с песента Forever („Завинаги“; на него се явяват Лили Иванова и Емил Димитров),[4] на Международния фестивал на песента в Палма де Майорка (Испания) и Международния музикален фестивал в Сопот (Полша).

1976 – 1980 г.[редактиране | редактиране на кода]

През 1977 г. записва и издава първия си албум, озаглавен Savanyú a csokoládé („Шоколадът е горчив“). Повечето от песните в него са по музика и текст на Ференц Демиен от група „В'Мото-Рок“, а някои от тях са кавъри на песни на група „Бергенди“, която съпровожда по време на записите и в която авторът членува по това време. Други по-познати песни от него стават Ha a cipőm beszélni tudna („Ако обувките ми можеха да говорят“), с която Клари участва в радиоконкурса „Изберете!“, и Ez az utolsó („Това е за последно“). Явява се и на Фестивала за танцова песен, провел се тази година под името „Метроном '77“, с песента Tíz percet az évekből („Десет минути от годините“) и печели I награда.

Поредицата от успехи с Ференц Демиен продължава и в началото на следващата година. През февруари печели наградата за изпълнение на „Изберете!“ с песента Ne sírj („Не плачи“), включена във втория ѝ албум Láthatod: boldog vagyok („Можеш да видиш – щастлива съм“) от същата година, който обаче не жъне особен успех, и певицата продължава с участията си в чужбина.

През 1979 г. изпълнява унгарски кавъри на руски и немски хитове.

80-те години[редактиране | редактиране на кода]

През 1980 г. записва песента Megint („Отново“) по текст и музика на Тибор Над и Ференц Демиен, която се излъчва често по радиото, но остава неиздадена в неин албум. Участва на Международния фестивал на песента във Варадеро, Куба, на който е обявена за чуждестранна певица на годината.

Следващата година бележи началото на творческото ѝ сътрудничество с музиканта Габор Пресер от „Локомотив ГТ“ и текстописеца Душан Стевановит, плод на което стават повечето от песните, включени в четирите ѝ студийни албума, издадени през това десетилетие. Първият от тях е Titkaim („Моите тайни“), който ѝ носи голям успех. С него печели признанието на публиката и музикалната индустрия, като е обявена за певица на годината в ежегодната анкета Popmeccs („Поп мач“) на седмичното списание Pesti műsor („Пещенска програма“). На включените в албума песни Titkos szobák szerelme („Любовта от тайните стаи“) и Hello… („Здравей…“) през следващата година записва една италианска и две английски версии – съответно La casa del mio cuore („Къщата на сърцето ми“), Memory („Спомен“) и Hello, които обаче са издадени едва през 2012 г. от „Хунгаротон“.

От следващите три албума – Katona Klári (1984 г.), Éjszakai üzenet („Нощно съобщение“, 1986 г.) и Mozi („Кино“, 1989 г.) – вторият постига успех, сходен донякъде с този на Titkaim, а третият включва кавъри на унгарски песни на различни изпълнители и групи, като „Бергенди“, Дюла Викидал, „Хобо Блус Бенд“, Кати Ковач, Зоран Стевановит и Шандор Ревес.

През 1983 г. участва в „Изберете!“ с Elvarázsolt dal („Омагьосана песен“), но я включва едва три години по-късно под заглавието Elvarázsolt éj („Омагьосана нощ“) в албума си от 1986 г. Оригиналната версия е инструментална и е включена в самостоятелния албум Electromantic на Габор Пресер от 1982 г.

През 1984 г. участва на Световния фестивал за популярна песен в Токио с песента When the Darkness Falls („Щом падне мрак“) – английска версия на Amíg várok rád („Докато те чакам“), включена в албума от същата година – и печели Наградата за най-забележително изпълнение.[5][6][7][8]

През това време участва в мюзикъла „Оливър!“ на Лайънъл Барт, както и в театралните постановки János, a vitéz („Смелият Янош“) и Itt élned, halnod kell („Тук трябва да живееш и умреш“) на Мате Виктор.

От 1990 г. нататък[редактиране | редактиране на кода]

От 1992 г. започва да създава авторски песни. Съпровождана от пианиста Бела Сакчи Лакатош и от съпруга си, китариста Дюла Бабош, през този период издава три студийни албума – …neked („…за теб“, 1992 г.), Fekete gyöngy („Черен бисер“, 1996 г.) и Most („Сега“, 2001 г.). Става и водеща на няколко телевизионни и радио предавания.

През 1993 г. издава автобиографичната си книга Titkaim, neked („Моите тайни – за теб“), а през 1995 г. е наградена с Малък кръст на „Орден за заслуги“ на Република Унгария.[1]

През 2002 г. издава двоен концертен албум, озаглавен Ünnep („Празник“), а през 2003 г. – албум с детски песни, озаглавен Óvodás dalaim („Моите песни за детската градина“), и води телевизионното предаване Zeneország („Страната на музиката“).

От 2020 г. пише статии за музика и изкуство в политическия седмичник „Йелен“.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Има един брак – с джаз китариста Дюла Бабош, с когото остава заедно до смъртта му през 2018 г.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • 1977 – Savanyú a csokoládé
  • 1978 – Láthatod: boldog vagyok
  • 1981 – Titkaim
  • 1984 – Katona Klári
  • 1986 – Éjszakai üzenet
  • 1989 – Mozi
  • 1992 – …neked
  • 1996 – Fekete gyöngy
  • 2001 – Most

Концертни албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • 2002 – Ünnep

Сборни албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • 1990 – Katona Klári

Участия на музикални мероприятия[редактиране | редактиране на кода]

Tessék választani! („Изберете!“)[редактиране | редактиране на кода]

  • 1970 – Iránytű и Kíváncsi lennék rá
  • 1973 – Könnyek nélkül
  • 1974 – Voltál és nem vagy itt
  • 1975 – Semmit nem jelent
  • 1977 – Ha a cipőm beszélni tudna
  • 1978 – Ne sírj (2-ро място; заедно с група „В'Мото-Рок“)
  • 1983 – Elvarázsolt éj
  • 1984 – Amíg várok rád
  • 1991 – китка от песни

Фестивал за танцова песен (Táncdalfesztivál)[редактиране | редактиране на кода]

  • 1971 – Mért kell búcsúzni mindig? и Üres a világ
  • 1972 – Bővízű forrás
  • 1977 – Tíz percet az évekből (I награда за солистка)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Katona Klári 60 // сп. „Култура“, 20 октомври 2013 г. Посетен на 27 март 2024 г. (на унгарски)
  2. Игор Васербергер. Bratislavská lýra 1974 // сп. „Худобни живот“, 24 юни 1974 г. Посетен на 27 март 2024 г. (на словашки)
  3. Златният Орфей '75. Лауреати и гости // balkanton.su. Посетен на 27 март 2024 г.
  4. Various – The First International Istanbul Film & Popular Song Festival // discogs.com. Посетен на 27 март 2024 г. (на английски)
  5. 第15回世界歌謡祭 World Popular Song Festival in Tokyo '84 // www.yamaha-mf.or.jp. Посетен на 27 март 2024 г. (на японски)
  6. Billboard (Volume 96, No. 47), November 24, 1984 // сп. „Билборд“, 24 ноември 1984 г. Посетен на 27 март 2024 г. (на английски)
  7. Billboard (Volume 97, No. 19), May 11, 1985 // сп. „Билборд“, 11 май 1985 г. Посетен на 27 март 2024 г. (на английски)
  8. Various – World Popular Song Festival in Tokyo '84 // discogs.com. Посетен на 27 март 2024 г. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Katona Klári в Уикипедия на унгарски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​