Направо към съдържанието

Йоргос Гунаропулос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоргос Гунаропулос
Γεώργιος Γουναρόπουλος
Роден
Починал
17 август 1977 г. (88 г.)

Учил вАтинска школа за изящни изкуства
Семейство
Подпис

Йоргос Гунаропулос (на гръцки: Γιώργος Γουναρόπουλος) е е гръцки художник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гунаропулос е роден в 1889 година в Созопол и е четвъртото, последно дете в семейството на Илияс и Анна Гунаропулос.[1] В 1904 година емигрира със семейството си в Гърция. Живеят в Атина, Салти, Ксанти и Солун. В 1906 година се установяват окончателно в Атина. Гунаропулос полага изпити и влиза да учи в Атинската школа за изящни изкуства.

Със стипендия, получена от фондация „Авероф“, той продължава обучението си в Париж, където отбелязва първите си успехи. Окончателно се завръща в Атина през 1931 година, където до смъртта му са организирани единадесет негови самостоятелни изложби.

В 1975 година Националната художествена галерия го награждава за огромния му принос към изкуството, а Йоргос Гунаропулос от своя страна им се отблагодарява като им подарява 15 свои платна.[2]

Умира в Атина на 17 август 1977 година.

През февруари 1978 година в дома студио на художника отваря врати музеят „Йоргос Гунаропулос“.

Гунаропулос в Созопол[редактиране | редактиране на кода]

На 3 юни 2023 година в Стария град на Созопол е открит паметник на Йоргос Гунаропулос с автор Митко Гълъбов, а в общинската Художествената галерия е открита постоянна експозиция с произведения на художника, дарени от неговите внучки - Мария и Деспина Гунаропулу. На 28 август в Созопол се състои премиерата на документалния филм „Йоргос Гунаропулос от Созопол“ (IMDB) на Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев, заснет с участието на наследниците на художника и жители на родния му град.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ηλίας Γουναρόπουλος και Καίτη Γουναροπούλου (επιμ.), G. Gounaro. Δήμος Ζωγράφου – Μουσείο Γουναρόπουλου, Αθήνα 1980.
  • Γιώργος Μουρέλος, Γιώργος Γουναρόπουλος. Σειρά Οι έλληνες ζωγράφοι, τόμος β΄ (τεύχος 17). Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 1975.
  • Ματούλα Σκαλτσά, Γουναρόπουλος. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 1990.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]