Направо към съдържанието

Илия Матакиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илия Матакиев
български военен лекар

Роден
Починал
14 януари 1946 г. (73 г.)

Награди„Свети Александър“
За военна заслуга
За гражданска заслуга

Илия Матакиев е български лекар, спасил град Пазарджик от холера, и войниците от 27-и Чепински полк от замръзване, помогнал за развитието на културно-масови дейности в Пазарджик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 9 юни 1872 г. в град Пазарджик. Там завършва четвърти клас, гимназия в Пловдив и медицина във френския град Нанси. В България се завръща с почетна диплома за успех, а през 1899 успешно полага държавен изпит. На 29 декември 1900 г. е произведен в чин кандидат санитарен подпоручик.[1] Дългогодишната му лекарска практика допринася за безспорния напредък и модернизация на здравеопазването и санитарната дейност в Пазарджик. 30 години е главен градски лекар, още 25 години началник на здравната служба. Става инициатор за откриването на втора градска лечебница, на първия родилен дом, първата общинска аптека и старчески приют.

На снимката: Д-р Матакиев като началник на Военна болница, 1915 г.

Д-р Матакиев е дружинен лекар на 27-и пехотен Чепински полк през Балканската и Междусъюзническата война, бригаден лекар на Втора армейска бригада, началник на полева болница в Добруджа. През Първата световна война е лекар в полева болница в Драма. По време на кариерата си като военен лекар служи в 21-ви пехотен средногорски полк.[1]

В продължение на половин век (1900 – 1946) се откроява яркото присъствие на д-р Матакиев в обществения и културния живот на Пазарджик. Дълги години е председател и член на настоятелството на читалище „Виделина“. Той е първият председател на археологическото дружество „Бесапара“ и на музикалното дружество „Родопска песен“. На дружество „Еледжишки юнак“ е почетен председател и дългогодишен председател на Червения кръст.

Илия Матакиев и сестра му Мария.

Благодарение на активната му дейност става възможно създаването на градски музей и картинна галерия в Пазарджик; модернизира градската библиотека. Придобивка за времето си е народният университет към читалище „Виделина“. Има възпоменателни медали за Балканската и Първата световна война, почетен знак „Червен кръст“ – голям кръст без лента и други. Умира на 14 януари 1946 г. на 74 години.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Руменин, стр. 234

Източници[редактиране | редактиране на кода]