Направо към съдържанието

Иван Пунчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Петков Пунчев
български философ

Роден
Починал
София, България

Учил вСофийски университет
Философия
РегионЗападна философия
ЕпохаСъвременна философия
ИнтересиЛогика, история на философията
Иван Петков Пунчев в Общомедия

Иван Пунчев е български философ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в село (днес град) Грамада, Кулско, на 9 юни 1942 г. След завършване на средно училище постъпва в Софийския университет специалност физика, но на третата година се прехвърля и завършва специалност философия.

Женен, разведен, има един син.

Повече от 40 години работи във Философския институт при БАН (по-късно Институт за философски изследвания) в секция Логика. Има уникален принос в областта на диалектико-логическите системи. Всепризнат познавач на Хегел.

Продължител на концепцията „Космическа философия“ със значителни новаторски приноси.

Един от основателите на Интегралния клуб по прогностика, фантастика и евристика „Иван Ефремов“, автор на студии в областта на фантастологията и футурологията.

Научен ръководител на частния „Център за изследване на глобални системи“. Починал на 13 септември 2009 в София. Остави непубликувана книгата „Увод в системата на диалектическата логика“, която през 2015 г. бе издадена в четири тома от Фондация „Земята и хората“.

След смъртта му „Център за изследване на глобални системи“ приема неговото име и се заема да реализира, популяризира и доразвива научното наследство на Пунчев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]