Направо към съдържанието

Иван Инзов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Инзов
руски офицер

Роден
1768 г.
Починал
27 май 1845 г. (77 г.)
ПогребанОдеса, Украйна

НаградиЗлатно оръжие „За храброст“
Иван Инзов в Общомедия

Иван Никитич Инзов (на руски: Иван Никитич Инзов) е руски офицер (генерал от инфантерията) и администратор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден през 1768 година, като няма точни сведения за мястото на раждане и произхода му. Отгледан е от княз Юрий Трубецкой и през целия си живот се ползваше с протекции от владетелския двор, като според слуховете е незаконно дете на член на императорското семейство.[1] През 1785 година постъпва в армията, отличава се в Наполеоновите войни и достига до звание генерал от инфантерията. През 1818 година оглавява Попечителния комитет за чуждестранните заселници в южния край на Русия[2] и играе важна роля в организирането на българските колонии в Бесарабия.

Иван Инзов умира на 27 май 1845 година в Одеса.

Като главен попечител на колонистите Генерал Инзов се ползва с голямо уважение сред българската общност в Бесарабия. След неговата смърт тялото му е пренесено в Болград, главния български град в областта.[1] Там то е погребано в специален мавзолей (наречен Мавзолей на Иван Инзов), който днес е изобразен на герба на града.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носи основаното през 1861 година от български преселници от Бесарабия село в Таврия Инзовка, а през 1938 година в негова памет ямболското село Ак бунар е преименувано на Генерал Инзово.

На генерал Инзов е наречена и улица в кварталите „Васил Левски“ и „Левски В“ в София (Карта).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Дойнов, Стефан. Българите в Украйна и Молдова през Възраждането (1751-1878). София, Академично издателство „Марин Дринов“, 2005. ISBN 954-322-019-0. с. 174.
  2. Червенков, Николай и Иван Грек. Българите от Украйна и Молдова. Минало и настояще, София 1993, с. 16-17.