Направо към съдържанието

Зюлфю Ливанели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зюлфю Ливанели
Zülfü Livaneli
турски писател
Роден
20 юни 1946 г. (77 г.)
Ългън, Турция
ПартияРепубликанска народна партия (2005 г.)
Литература
ПсевдонимO. Z. Livaneli[1]
Семейство

Уебсайтwww.livaneli.gen.tr
Зюлфю Ливанели в Общомедия

Зюлфю Ливанели (на турски: Ömer Zülfü Livaneli, Йомер Зюлфю Ливанели) е един от най-известните съвременни турски писатели. Роден е на 20 юни 1946 г. в град Ългън, вилает Кония. Изявява се и като певец, композитор и режисьор. Автор на няколко романа, както и на музиката на над тридесет филма.

Произведенията му са преведени на много езици.

През 70-те години е принуден да емигрира по политически причини. До завръщането си в Турция през 1984 г. живее в Стокхолм, Париж и Атина.

Зюлфю Ливанели, авторът на романа „Щастие“, е в България, за да представи новата си книга „Серенада“. Писателят е сред най-популярните интелектуалци в Турция. Роден е през 1946 г. в град Ългън, Източна Турция. След преврата от 1971 г. е принуден да емигрира и живее в Швеция, Франция и Гърция. Връща се в Турция в средата на 80-те и става една от най-влиятелните личности в културния и политическия живот на страната, наричан „турският Боб Дилън“. От 1996 година писателят е посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Композиторът Ливанели създава над триста песни, които му носят огромно признание и популярност. Музикалното му творчество включва и музика за тридесет филма, една рапсодия и един балет. Носител е на много музикални награди, сред които Наградата за най-добър композитор на песенния фестивал Сан Ремо 1999 г. На филмовия фестивал „Златен портокал“ в Анталия на два пъти получава наградата за най-добра филмова музика, а през 2000 г. е удостоен с наградата за цялостен принос. Автор е на музиката към филма „Път“, спечелил „Златна палма“ на фестивала в Кан през 1982 г. През 1999 г. записва своята „Рапсодия на новото време“ с Лондонския симфоничен оркестър. През същата година участва в концерта на хилядолетието в Париж под диригентството на Зубин Мета. Музикалните му произведения са издавани в много европейски страни и в Съединените щати. През годините изнася десетки концерти в Турция и чужбина, като печели голяма известност в Гърция, Германия и Холандия. Работи със звезди, като най-дългогодишно е сътрудничеството му с гръцките певци Микис Теодоракис и Мария Фарандури. Легендарен е концертът му в Анкара през 1997 г., събрал половин милион души. През 2010 г. участва в концерта на групата U2 в Истанбул. Продължава да изнася концерти, като често напомня, че не е певец, а композитор, който изпълнява песните си.

Режисьорът Ливанели е режисьор на четири филма, сред които с най-много награди е „Мъгла“, който му носи и отличието за най-добър режисьор на фестивала във Валенсия през 1988 г. Филмът му „Желязна земя, медно небе“, в който работи заедно с продуцента Вим Вендерс, получава наградата за най-добър чуждестранен филм на фестивала в Сан Себастиан през 1987 г.

Писателят Литературно творчество на Ливанели е в различни жанрове – разкази, романи, пиеси, публицистика. Писателският му дебют е през 1978 г. със сборник разкази. Първият му роман „Евнухът от Константинопол“ излиза през 1996 г. и му донася Балканската литературна награда. С най-много преводи в чужбина е романът му „Щастие“ (2002 г.), издаден и в България. Този роман вдъхновява и създаването на филм, станал емблематичен за съвременното турско кино. Романът „Последният остров“ донася на Ливанели най-престижната литературна награда в Турция на името на Орхан Кемал. През 2007 г. най-голямата книжарска верига в света „Барнс енд Нобъл“ му присъжда наградата си за откриване на нов голям писател. С излизането си през 2011 г. романът „Серенада“ предизвиква огромен читателски интерес и тиражът му достига 200 хиляди. Вече излезе германското издание на „Серенада“, а само седмица след премиерата ѝ в България, книгата ще се появи и на гръцкия книжен пазар.

Политикът Наричан „турският Боб Дилън“, Ливанели е значителна фигура в обществения живот на Турция. През 1986 г. заедно с Микис Теодоракис основава Комитет за турско-гръцко приятелство. Същата година участва във форум на творци, организиран от Чингиз Айтматов, където се среща и с Горбачов. Това познанство продължава много години и ражда книгата „Разговори с Горбачов за революцията“. През 1994 г. Ливанели е кандидат за кмет на Истанбул. През 1995 г. подема кампания срещу насилието по телевизията и получава подкрепа чрез подписка, обединила 400 хиляди души. От 2002 до 2006 г. е депутат в турския парламент. Привърженик на идеите за демократична, справедлива и толерантна държава, Ливанели участва в авторитетни международни форуми, конференции и инициативи. Изнася лекции в университетите „Харвард“ и „Принстън“. От 1996 година Ливанели е Посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. mzk2008486587 // Посетен на 30 август 2020 г.