Направо към съдържанието

Зелена партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Зелена партия или партия на зелените се наричат редица политически партии по света, които обявяват за свои приоритети обикновено екологията, справедливостта, демокрацията и мира.

Някои по-известни зелени партии:

Възникване[редактиране | редактиране на кода]

Зелените партии възникват през 70-те и постепенно се утвърждават през 80-те години на ХХ век. Те се зараждат от новите социални движения, които от своя страна са продукт на кризата на развития капитализъм, поставящ акцент върху материалните ценности и неограничения икономически растеж. Основен фактор, провокирал появата и дейността на Зелените партии, са тежките последици от индустриалното развитие върху природната среда (замърсяването на въздуха и водите, опасността от енергийни и ядрени катастрофи, унищожаването на флората и фауната и т.н.), застрашили здравето и живота на хората.

Идеология[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено тези партии са определяни като носители на посматериалистическа идеология, отхвърляща ценностите на необуздания икономически растеж и стремежа към материално задоволяване. Повечето автори ги поставят в левия политически спектър като партии на промените и поради критиката им на модела на съвременното капиталистическо общество. Според политолога Георги Карасимеонов обаче, Зелените партии са специфичен тип политическа партия, трудно вместваща се в традиционния модел „ляво-център-дясно“.

Организационна структура[редактиране | редактиране на кода]

Организационната структура на повечето Зелени партии се характеризира с децентрализация при вземането на решения, широка самостоятелност на местните структури и ясен регламент, който позволява на редовите партийни членове да осъществяват ефективен контрол на партийното ръководство и парламентарните представители. Често използван метод за предотвратяване на диктат от страна на ръководството е принципът на ротация. Обикновено Зелените партии нямат един председател, а няколко съпредседатели, които се сменят през определен период от време.

Източници[редактиране | редактиране на кода]