Направо към съдържанието

Забрана на ВМРО (1934)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Забрана на ВМРО
Дата14 юни 1934 година
Резултатпрактическо спиране на дейността на ВМРО

Официалната забрана на Вътрешната македонска революционна организация в България е извършена след Деветнадесетомайския преврат от 1934 година.

Развой[редактиране | редактиране на кода]

На 19 май 1934 година в България е осъществен държавен преврат от Политическия кръг „Звено“ с помощта на Военния съюз и поддръжката на някои привърженици на ВМРО (протогеровисти). На 14 юни е издадена Наредбата за разтуряне на партийно-политическите организации. В резултат правителството на Кимон Георгиев разтурва и забранява ВМРО, като на войската е дадена заповед да обезоръжи организацията и да арестува нейните ръководни дейци и войводи. Очакванията на Белград, че ВМРО ще окаже съпротива и гражданската война в България ще е неизбежна, не се оправдават. Пред опасността да бъде заловен и убит Иван Михайлов емигрира в Турция, но преди да напусне границите на страната през юни, той нарежда с окръжно на дейците на ВМРО да не оказват никаква съпротива на българските военни власти и да предават доброволно оръжието си. Окръжното съобщение има следното съдържание:

Във връзка със станалата на 19 май т. г. правителствена промяна в България и прокламирането и провеждането от правителството 14-а точка от Манифеста към българския народ, ВМРО заявява, че по силата на конгресните решения от 1931 г. нейните кадри на българска територия се разформироват и се подканят да станат лоялни граждани на страната. Така че при създаденото положение пределите на България автоматически престават да бъдат обект за дейността на ВМРО.

Базата на ВМРО – Петрички окръг е разделен между Пловдивска и Софийска област, като околиите по долината на Места преминават към Пловдивска, а тези по долината на Струма към Софийска област. Промените са съпроводени от обща подмяна на местната администрация с поддръжници на новия режим. Впоследствие, на 28 август се извършват масови арести на македонски дейци. От складовете на ВМРО само в Пиринския край и в Кюстендилско военните изземат 10 938 пушки, 637 пистолета, 47 картечници, 15 автомата, 7 минохвъргачки, 7767 бомби и 701 388 куршума. Останалите членове на ЦК и други ръководители на организацията са арестувани, съдени, интернирани или хвърлени в затворите. Произнесени са и няколко смъртни присъди, включително и задочна срещу Михайлов. Амнистия последва след 5 години.[1] Разтурянето на ВМРО е голям удар върху националноосвободителното движение на българите във Вардарска и Егейска Македония.

Организацията решава да нанесе ответен удар срещу югославския крал. С планираното покушение се цели и удар и по деветнайсетомайския режим, стремящ се да поддържа отлични отношения с Кралство Югославия. По време на посещението на Александър Караджорджевич в България между 27 и 29 септември обаче не се случва нищо. На 9 октомври 1934 г. в град Марсилия Владо Черноземски извършва атентат и убива краля на Югославия. След убийството на Караджорджевич кризата в правителството на Кимон Георгиев ста­ва очевидна. През януари 1935 година в България е съставен нов кабинет, в който военните поемат пряко отговорността за управлението на държавата. За разлика от предходния кабинет, новият продължава с репресиите не само срещу михайловисткото крило на разтурената ВМРО, но започва репресии и срещу участвалите в преврата протогеровисти.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]