Направо към съдържанието

Ернст Крис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ернст Крис
Ernst Kris
австрийски психоаналитик
Роден
Починал

Националност Австрия
Учил въвВиенски университет
Научна дейност
ОбластПсихология
Работил вНюйоркско психоаналитично общество
Семейство
СъпругаМариане Крис-Рие (1927)

Ернст Крис (на немски: Ernst Kris) е австрийски психоаналитик и историк на изкуството.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 април 1900 г. във Виена, Австрия, в семейството на адвоката Леополд Крис и Роза Шик. Получава докторска степен по история на изкуството от Департамента по история на изкуството към Виенския университет през 1922 г. и е назначен за помощник-уредник в музей във Виена. През 1927 г. Крис се жени за Мариане Рие, дъщеря на приятел на Зигмунд Фройд – Оскар Рие. И двамата с жена си стават психоаналитици. През 1928 г. задълбочава приятелството си с Фройд и става член на Виенското психоаналитично общество. Между 1930 и 1938 г. Крис работи като лектор във Виенския психоаналитичен институт.

През 1933 г. Фройд моли Крис да стане редактор на списание „Имаго“. Крис напуска Виена през 1938 г. и заминава за Англия, след като Хитлер напада Австрия. В Англия става лектор и обучаващ аналитик в Лондонския институт по психоанализа до 1940 г. По това време Крис анализира нацистките радио излъчвания за BBC. През 1940 г. Крис и семейството му се местят в Ню Йорк, където той става професор в Новото училище за социални изследвания, а през 1943 г. започва да работи като лектор в Нюйоркското психоаналитично общество и Колежа на град Ню Йорк.

През 1945 г. основава списание „Психоаналитично изследване на детето“ заедно с Ана Фройд и Мари Бонапарт. През 1946 г. става член на Американската ортопсихиатрична асоциация и съдружник в Американската психологична асоциация. Става член и на редакторския борд на Журнал на американската психоаналитична асоциация.

Крис посвещава последните години от живота си на психоаналитична теория, его психологията, ранното детско развитие и теорията на психоаналитичната техника.

Умира на 27 февруари 1957 г. в Ню Йорк на 56-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Крис практикува не само като психоаналитик, но още работи и като историк и публикува статии по история на изкуството. Като психоаналитик прави няколко важни приноса към психологията на артиста и психоаналитичната интерпретация на произведенията на изкуството и карикатурата. В периодичното списание „Имаго“ той публикува първото си психоаналитично изследване Ein geisteskranker Bildhauer („Душевноболния скулптор“) на Франц Ксавер Месершмит.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

На български език

  • Психология на карикатурата. В: Кирова, М. (съст.). Психоанализа и литература. УИ „Св. Климент Охридски“, 1995, с. 270 – 287.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Stephen A. Mitchell & Margaret J.: „Freud and Beyond“, Publisher: Basic Books, 1995, ISBN 0-465-01405-4.