Направо към съдържанието

Еквилибриум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еквилибриум
Equilibrium
РежисьориКърт Уимер
ПродуцентиЯн де Бонт
Лукас Фостър
СценаристиКърт Уимер
В ролитеКрисчън Бейл
Емили Уотсън
Тай Дигс
Шон Бийн
Ангъс Макфейдън
Уилям Фиктнър
Шон Пъртуи
Дейвид Хемингс
МузикаКлаус Баделт
РазпространителДименшън Филмс
Премиера6 декември 2002 г.
(САЩ)
Времетраене107 минути
Езиканглийски
Бюджет20 млн. щ.д.[1]
Приходи5,368 млн. щ.д.[2][3]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Еквилибриум“ (на английски: Equilibrium) е американски научнофантастичен филм-антиутопия от 2002 г. Главната роля се играе от Крисчън Бейл, а героят му се казва Джон Престън. Шон Бийн играе ролята на Ерол Партридж.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действията във филма протичат в бъдещето (2072 година), след края на Третата световна война, в тоталитарният град-държава Либрия.[4] Оцелелите решават, че човечеството няма да може да издържи на още една война, и политическите ръководители решават да отърват света от конфликти. Стига се до извода, че човешката емоция е в основата на всички разриви, вследствие на което всички емоционално стимулиращи предмети, както и изкуствата, биват забранени. Всички такива обекти се маркират като „ЕС-10“ („емоционално съдържание“) и подлежат на незабавно изгаряне.[5]

В допълнение е създадено веществото „Прозиум“, временно потискащо емоциите в човека. Центровете, където то се раздава на хората, се наричат Еквилибриум. Всички жители на Либрия са задължени да си го инжектират ежедневно, за да поддържат липсата на чувства в себе си. Властта е в ръцете на Съвета на Тетраграматона, оглавяван от издигнатият в култ Баща.

Сюжетът е представен през очите на пастор Джон Престън (Крисчън Бейл)– специално обучен и въоръжен боец, чиято задача е да открива и унищожава тези, които чувстват.. Неговият партньор пастор Партридж (Шон Бийн) се отдава на чувствата. Така Престън е принудена да го застреля, докато Партридж чете стихове на Йейтс. Постепенно в душата на Престън настъпва смут, който се допълва от това, че той по невнимание се лишава от дозата Прозиум. След като осъзнава, колко хубав е света, когато можеш да го почувстваш Престън започва периодично да се лишава от дозите "Прозиум". Това води до постепенно завръщане на емоциите и чувствата в него. Стъпка по стъпка, той осъзнава, че това което върши е неправилно и се започва да подпомага Съпротивата. Но той живее в общество на постоянно наблюдение. Без да осъзнава той самият се превръща в обект на доноси и е принуден да импровизира за да скрие емоциите си. Изключително вълнуващо е да се проследи как Джон Престън трябва да изпълнява задачите си, като в същото време се налага постоянно да крие чувствата си: най-драматична в тази насока се оказва родилата се любов към арестуваната от него самия Мери О'Брайън, срещите за разпитите с която са истински сблъсък между копнежа на Престън да покаже чувствата си и този – да ги скрие; В хода на това нововъзникнала чувство той осъзнава, че сам е отговорен за екзекуцията на съпругата си Вивиана Престън. Междувременно на Престън му е изпратен нов партньор - Андрю Бандт (Тей Дигс), който съвсем не е е такъв за какъвто се представя. В края на филма Престън се изправя срещу Системата и убива Бащата. Дълго потиснатото общество се събужда за ново, по-либерално бъдеще, чийто характер и траектория на развитие тепърва остават да бъдат съградени.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Филмът съдържа редица препратки към „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри, където книгите се изгарят, и Държавата на Платон, където емоциите и изкуствата са извън закона.
  • Използваните от клериците пистолети са Beretta M93R, които действително имат три режима на стрелба.
  • Във филма могат да се преброят общо 236 трупа. Като се изключат военните филми, по този показател „Еквилибриум“ заема едно от първите места, и е на 14-о място в общата филмова класация.[6]
  • В кабинета на вицеконсула може да се види глобус, чийто континенти са различни от (макар и да наподобяват) тези на Земята.
  • Произлязлото от Хонг Конгските екшън филми бойно изкуство с огнестрелни оръжия, наречено Гън-фу, достига своя връх в този филм.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.the-numbers.com
  2. www.boxofficemojo.com
  3. www.boxofficemojo.com // Box Office Mojo. Посетен на 30 септември 2023 г.
  4. Equilibrium // indopedia.org, 2009-06-25. Посетен на 25 юни 2009.
  5. Equilibrium Not 451 Redux // SciFi.com, 2002-11-27. Архивиран от оригинала на 2009-03-14. Посетен на 16 септември 2006.
  6. Класация на филми по брой трупове

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]