Направо към съдържанието

Драган Павлович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Драган Павлович
Драган Павловић Шиља
югославски партизанин
Роден
1908 г.
Починал
21 януари 1942 г. (34 г.)

Учил вБелградски университет

Драгослав Драган Павлович-Шиля (на сръбски: Драган Павловић Шиља) е югославски партизанин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1908 година в Белград, Сърбия. Баща му е виден търговец. Завършва гимназия, а след това учи технически науки в Белградския университет. Там става привърженик на ЮКП. Неговият апартамент в Белград служи за срещи на много комунисти. През 1936 година влиза официално в ЮКП. Скоро югославската полиция му влиза в следите. Арестуван е и осъден по закона за защита на държавата на две години затвор, които излежава в затвора в Марибор.

След излизането си от затвора се завръща в Белград и е направен секретар на Покрайненския комитет на ЮКП за Сърбия. Отделно става и секретар на ЦК на Червения кръст. Под неговото ръководство организацията се разширява.

През юни 1941 година като инструктор на ЦК на ЮКП е изпратен в Македония. Там се опитва да накара Покрайненския комитет на Македония начело с Методи Шаторов да започне въоръжена борба срещу българските военни части, но Шаторов, Коце Стояновски и Перо Ивановски му се противопоставят. Заедно с представителя на БКП Петър Богданов решава да изкачат решението на Коминтерна по въпроса и да не разпускат областния комитет.[1] В писмо от 29 октомври 1941 година до Централния комитет на Югославската комунистическа партия пише за голямата омраза към Югославия и многобройността на българофилските елементи във Вардарска Македония.[2] След работата си в Македония заминава за Западна Сърбия, където влиза в първи шумадийски партизански отряд. На 21 декември 1941 се създава първа пролетарска ударна бригада, а Шиля става политически комисар на пети (шумадийски) батальон в нейния състав.

Убит е на 21 януари 1942 година на гарата в Пеновац в престрелка с немски войски. С решение на Президиума на СФРЮ от 21 декември 1955 година е провъзгласен за народен герой на Югославия[3]

Внук на Драган Павлович е северномакедонският журналист Драган Павлович–Латас, главен редактор на телевизия „Сител“, една от най-гледаните в Северна Македония.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Палешутски, Костадин, Югославската комунистическа партия и македонският въпрос, 1919 – 1945, Изд. на БАН, София, 1985 стр. 289
  2. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1992. с. 197.
  3. Народни хероји Југославије. „Младост“, Београд 1975. година.