Направо към съдържанието

Долорес Клейборн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Долорес Клейборн
Dolores Claiborne
АвторСтивън Кинг
Първо издание1993 г.
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрхорър
Видроман
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Долорес Клейборн е роман от Стивън Кинг, публикуван през 1993.

Когато се появява на пазара, много фенове са изненадани и/или недоволни, тъй като книгата не оправдава техните очаквания за роман на ужасите. Написан е на разговорен английски език, често дори на диалект, който главната героиня използва, за да разказва историята си. Другото нетипично за романа е пълната липса на глави или други разделители на текста; целият текст е един непрекъснат монолог.

В началото на историята, Долорес Клейборн е в полицейския участък, за да разясни на полицията, че не е убила болната си работодателка, възрастна жена на име Вера Донован, за която се е грижила в продължение на много години. Тя обаче споменава, че преди 30 години е убила съпруга си, Джо. Романът се развива като разказ на нейния живот, проблемния ѝ брак и връзката ѝ с работодателката.

За разлика от повечето книги на Стивън Кинг, този роман съдържа много малко свръхестествени елементи, а малкото, които съществуват, създават връзка с предишния роман на автора — Играта на Джералд. Много читатели са на мнение, че книгата би била по-добра без тази връзка, защото връзката е маловажна и непознаването на другия роман не пречи на усещането. По-късните издания на романа имат предисловие което обяснява връзката.

По романа има адаптиран сценарий за филм със същото име, излязъл през 1995, с участието на Кати Бейтс в главната роля. Филмът се различава от романа в двата основни аспекта. Първо, събитията, които водят до убийството на Джо отнемат няколко месеца. (Убийството е през 1975). В романа, обаче, Долорес се противопоставя на Джо през 1961, но го убива едва през 1963 г.

Вторият и по-важен аспект – филмът се занимава повече с разследването на смъртта на Вера Донован и връзката на Долорес с дъщеря ѝ, Селена. Връзката майка – дъщеря във филма е доста слаба и подложена на изпитание. Селена подозира майка си в убийството на баща ѝ и желае да научи истината. Долорес, от своя страна, се опитва да убеди Селена, че е нямала избор и че двете с нея са жертва на лошото поведение и жестокостта на Джо.

Външни препртаки[редактиране | редактиране на кода]