Направо към съдържанието

Димитър Езекиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитър Езекиев
български журналист
Роден
Починал
13 април 2008 г. (73 г.)
София, България

Националност България
Работилжурналист
Българска национална телевизия
Народен представител в:
VII ВНС   

Димитър Борисов Езекиев е български журналист, депутат в VII велико народно събрание.[1][2]

Езекиев завършва първи випуск журналистика на Софийския университет.

Работил в Българска национална телевизия над 20 години. Автор е на студии и телевизионни сценарии. Работил е и във вестниците „Патриот“, Народна младеж и Орбита. След 1989 г. участва в изготвянето на първото аналитично седмично списание „Български дневник“.

В Националната телевизия става основоположник на дискусионните предавания с продукциите „Пресконференция БТ“, „Българската телевизия защитава“ и „Сто минути на зрителя“. Бил е и главен редактор на редакция „Съвременник“ в БНТ. Участва в многобройни граждански инициативи преди смяната на комунистическия режим, в т.ч. като съосновател на сдружението „Екогласност“ и на Русенския комитет, поради което е уволняван и преследван от Държавна Сигурност. Съдейства и е близък приятел на видни български пътешественици и изследователи, в т.ч. Петър Берон, Дончо Папазов и Методи Савов.

Съпруг на Радост, с която имат син, Сергей и впоследствие на Детелина Барутчиева[3], с която имат син, Павел. Дядо е на Деница и Рада Езекиеви[4], културни дейци, както и на Николас Езекиев Косано, роден в Мадрид и отраснал в България и Аржентина.

С решение на Комисия по досиетата от 04.09.2007 г. е разкрит като сътрудник на Държавна сигурност - съдържател на явочна квартира в периода 1967-1971 г., известен под псевдонима „Бор“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Решение № 14/04.09.2007 г. на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА
  2. Почина Димитър Езекиев
  3. Отзив на Силвия Томова за новия роман на Детелина Барутчиева „Клетката“
  4. 20 въпроса: Деница Езекиева, „Капитал“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]